ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τί θα πει σήμερα ο Ντράγκι για να σταματήσει το ράλι του ευρώ

00:01 - 08 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Τί θα πει σήμερα ο Ντράγκι για να σταματήσει το ράλι του ευρώ
H ανάγκη δράσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το φρενάρισμα του ράλι στο ευρώ, γίνεται όλο και ισχυρότερη, καθώς το ενιαίο νόμισμα φλερτάρει έντονα με τα επίπεδα του 1,40 έναντι του δολαρίου.

"Το 1,40 έναντι του δολαρίου είναι ένα ψυχολογικά σημαντικό επίπεδο το οποίο μπορεί να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου στους αξιωματούχους της ΕΚΤ", τονίζει ο Neil Jones, επικεφαλής συναλλαγών των hedge funds στη Mizuho Bank .

mntr070514

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ενίσχυσε τον πόλεμο των λέξεων έναντι της δύναμης του ευρώ τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα την υπόσχεση της 24ης Απριλίου να ξεκινήσει αγορές assets, αν το ισχυρότερο νόμισμα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Το ευρώ αναρριχήθηκε στο 1,3951 έναντι του δολαρίου χθες , πλησιάζοντας το υψηλό δυόμισι ετών.

 

"Αν το ευρώ συνεχίσει να ενισχύεται, τότε εύκολα θα δούμε σύντομα το επίπεδο του 1,45 με 1,50 έναντι του δολαρίου", τονίζει ο Neil Mellor στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της BNY Mellon. Το ευρώ βρίσκεται κοντά στην κορυφή της 31ης Οκτωβρίου 2011, όταν άγγιξε το 1,4171. Αυτό ήταν μια μέρα πριν ο Ντράγκι αναλάβει επικεφαλής της ΕΚΤ.

 

Σχεδόν κανείς δεν προέβλεψε το ράλι. Μόλις πέντε στους συνολικά 56 αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτίμησαν ότι το ευρώ μπορεί να αγγίξει ή να ξεπεράσει το 1,40 στο τέλος του έτους. Το ενιαίο νόμισμα, έχει υποστηριχθεί από την βελτίωση της οικονομίας και την όρεξη των επενδυτών για τα assets της ευρω-περιφέρειας.

 

"Τα στοιχεία της ευρωζώνης δεν είναι μέχρι στιγμής αρκετά πειστικά για να προτρέψουν επείγουσα δράση από την ΕΚΤ", τονίζει ο James Kwok, επικεφαλής διαχείρισης της αγοράς νομισμάτων στην Amundi. "Ωστόσο, η περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ πάνω από το 1,40 θα μπορούσε να στρώσει το έδαφος για την ανάληψη δράσης", προσθέτει.

mntra070514

νομισματική χαλάρωση κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι σίγουρα περισσότερο πιθανή από ό, τι ήταν πριν, αλλά η απροθυμία της ΕΚΤ να δράσει, δεν πρέπει να υποτιμάται", επισημαίνει ο Paul Robson, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της RBS. "Η γλώσσα που θα χρησιμοποιήσει ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, πάντως, θα αποκαλύψει πολλά για τις διαθέσεις και την... ψυχολογία της ΕΚΤ", προσθέτει.

 

"Ακόμα και αν το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρήσει τα επιτόκια και την πολιτική της αμετάβλητη, θα δώσει ισχυρές ενδείξεις ότι, αν δεν δούμε βελτίωση των οικονομικών στοιχείων, τότε η δράση θα έλθει άμεσα, και μάλιστα τον Ιούνιο", σημειώνει η Citigrοup. "Δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν... προ-δεσμεύεται, οι ενδείξεις για περαιτέρω χαλάρωση θα μπορούσαν να φανούν στην άποψη της για τους κινδύνους γύρω από τον πληθωρισμό και τις προοπτικές ανάπτυξης. Αυτό από μόνο του μπορεί να φρενάρει το ράλι", όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα.

mntragi070514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.