ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Η άρση εμποδίων σε επαγγέλματα στήριξε την απασχόληση στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης

00:01 - 12 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Κομισιόν: Η άρση εμποδίων σε επαγγέλματα στήριξε την απασχόληση στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης
Η άρση εμποδίων και η απελευθέρωση σειράς επαγγελμάτων έχει λειτουργήσει ευεργετικά στην απασχόληση σύμφωνα με τα όσα αναγράφει στην τελευταία αξιολόγησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των επαγγελματιών σε 20 επαγγέλματα που παρακολουθεί το Υπ. Οικονομικών ώστε να καταγραφεί το "αποτύπωμα" της απελευθέρωσης της αγοράς έχει αυξηθεί, όπως σημειώνεται στη σελίδα 58 της εαρινής αξιολόγησης της Κομισιόν.

 

Λογιστές, φοροτεχνικοί, ταξιδιωτικοί πράκτορες, ξεναγοί, σύμβουλοι ανεύρεσης εργασίας, εκτελωνιστές, γεωτεχνικοί, ενεργειακοί επιθεωρητές παρά την παρατεταμένη ύφεση εμφανίζεται να είναι περισσότεροι σε σχέση με το 2011, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπ. Οικονομικών. Κατά την τρόικα η εικόνα αυτή οφείλεται στην άρση περιορισμών που έχει συντελεστεί από το 2011 και μετά.

anoigma110514

"Το Υπουργείο Οικονομικών έχει συντάξει έναν κατάλογο δεικτών παρακολούθησης για την απελευθέρωση περίπου 20 επαγγελμάτων, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολών στον αριθμό των επαγγελματιών από το 2011 . Ο αριθμός τους αυξήθηκε για τα περισσότερα επαγγέλματα, (λογιστές , φοροτεχνικοί, ταξιδιωτικοί πράκτορες), παρά την οικονομική κρίση. Οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν ώστε να ανοίξει η πρόσβαση για νέους επαγγελματίες" σημειώνει η έκθεση.

 

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ότι ενώ το 2011 υπήρχαν 66.000 περίπου φοροτεχνικοί, το τέλος του 2013 ο αριθμός τους ανήλθε στους 70.273. Αντίστοιχα οι ενεργειακοί επιθεωρητές σήμερα είναι 9.292 από 5.453 το 2011.

Πάντως η τρόικα, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως "η Ελλάδα έχει προχωρήσει στην απελευθέρωση του επαγγέλματος κατά τα τελευταία χρόνια, όπως επιβεβαιώνεται και από τη βελτίωση των σχετικών δεικτών υπηρεσιών και την αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών για ορισμένα βασικά επαγγέλματα", υπογραμμίζει ότι "η απελευθέρωση ήταν άνιση μεταξύ των διαφόρων επαγγελμάτων . Η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από την εξάλειψη των εναπομενόντων δυσκαμψιών , εξασφαλίζοντας την ταχεία εφαρμογή της νομοθεσίας και την παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων για τον προσδιορισμό των αναγκών για περαιτέρω προσαρμογές".

anoigm110514 

Μάλιστα, στα 20 επαγγέλματα που παρακολουθεί, τονίζει ότι σε όσα από αυτά δεν απαιτούν επιστημονική ειδίκευση (μεταφορείς κλπ), το 74% των περιορισμών έχουν καταργηθεί, ενώ για τα μη - επιστημονικά επαγγέλματα , το ποσοστό ανέβηκε στο 83%. Καταγράφει, πάντως, ότι ειδικά στο νομικά επαγγέλματα δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος, έστω κι αν αναγνωρίζει ότι καθώς σχετίζονται με παροχή δημόσιων αγαθών τελούν υπό ειδικά καθεστώτα, π.χ. συμβολαιογράφοι.

 

Ο μεγάλος κίνδυνος πάντως, για την τρόικα, είναι η μη εφαρμογή των νόμων. Όπως τονίζεται, το πρωτογενές δίκαιο μπορεί να έχει αλλάξει, ωστόσο ζητούμενο παραμένει κατά πόσον αυτοί οι νόμοι εφαρμόζονται αποτελεσματικά ή συνοδεύονται από παράλληλες εφαρμοστικές πράξεις.

 

Για παράδειγμα, η κατάργηση των κατώτατων αμοιβών για τους ορκωτούς λογιστές είναι πιθανό να έχουν περιορισμένη επίδραση στην τιμή των υπηρεσιών τους, έως ότου οι διατάξεις για την επιβολή ελάχιστου αριθμού των ελεγκτικών εργασιών ή οι υποχρεωτικές ώρες απασχόλησης αλλάξουν. Η έκθεση πάντως αναγνωρίσει ότι η ύφεση δημιουργεί προβλήματα στην μεγιστοποίηση των ωφελειών.

eng110514

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.