ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Γραφειοκρατία, φόροι και Δημόσιο ο "βραχνάς" της ελληνικής επιχειρηματικότητας

09:29 - 16 Μαϊ 2014 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Γραφειοκρατία, φόροι και Δημόσιο ο "βραχνάς" της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Η μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, η μείωση της ανεργίας, η δημιουργία ευκαιριών για νέες επιχειρήσεις και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Αρκετοί είναι οι ανασχετικοί παράγοντες που εξακολουθούν να "πνίγουν" την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο "Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας"

Οι βασικοί στόχοι της συγκεκριμένης μελέτης είναι η μείωση κατά 25% των διοικητικών βαρών σε 13 τομείς της οικονομίας, η βελτίωση της διοικητικής, επιχειρησιακής και θεσμικής ικανότητας της διοίκησης, η μείωση και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και την ανάπτυξη και ως εκ τούτου αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% (3- 6 δισ. ευρώ) έως το 2025.

Εκθεση ΟΟΣΑ: Το Δημόσιο «πνίγει» την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα -Χάνονται χρήματα και ανταγωνιστικότητα [γράφημα]

Μιλώντας για τη μελέτη και το έργο που απαιτείται για τη μείωση των διοικητικών βαρών, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε "στην εμπέδωση μίας κουλτούρας απλούστευσης και μείωσης διοικητικών βαρών, η οποία πρέπει να συνοδεύει από εδώ και στο εξής τη δημόσια διοίκηση".

Από τη μεριά του, ο Αναπληρωτής του ΟΟΣΑ, Λουίζ ντε Μέλλο σχολίασε σχετικά: "Αυτή η έκθεση ρίχνει μια προσεκτική ματιά στο τι είναι αυτό που κοστίζει στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμορφώνονται με τους κανόνες και τους κανονισμούς που σε πολλές περιπτώσεις είναι περιττά". Για να συμπληρώσει το προφανές: "Αν μειωθεί η γραφειοκρατία θα επιτραπεί στις επιχειρήσεις να ξοδεύουν λιγότερα για τη διοίκηση και περισσότερα για την επιχειρηματική δραστηριότητα".

Στο παρακάτω γράφημα φαίνονται οι 13 βασικοί τομείς προτεραιότητας που μελετήθηκαν από τον ΟΟΣΑ και καταδεικνύουν την εκροή κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει ο ΟΟΣΑ, από τις ελληνικές εταιρείες γίνεται, ετησίως, εκροή ποσών ύψους 3.300.000.000 ευρώ για επαχθείς ρυθμίσεις, τη στιγμή που το ένα σημαντικό μέρος από αυτές θα μπορούσαν να εξαλειφθούν. Τα περισσότερο από αυτά τα ποσά δίνονται από τις επιχειρήσεις για τη φορολογική διοίκηση, τις δημόσιες συμβάσεις και το εταιρικό δίκαιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.