ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα εξαγώγιμα προϊόντα που αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος σε κάθε χώρα

09:57 - 16 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Τα εξαγώγιμα προϊόντα που αποφέρουν το μεγαλύτερο κέρδος σε κάθε χώρα
To Globalpost.com δημιούργησε έναν παγκόσμιο χάρτη εξαγώγιμων προϊόντων, με στοιχεία από το CIA Factbook.- Ποια είναι η κύρια πηγή εσόδων για κάθε χώρα του πλανήτη;

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, με μια πιο προσεκτική ματιά στο χάρτη είναι πως ο μεγαλύτερο σε έκταση μέρος του κόσμου εξάγει είτε κάποια μορφή πετρελαίου είτε φυσικό αέριο. Στη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία αλλά και το βόρειο κομμάτι της Αφρικής, συγκεκριμένα, οι κύριες πηγές εσόδων προέρχονται από αυτά τα κοιτάσματα.

Η Ευρώπη, από την άλλη, εξάγει σε συντριπτικό βαθμό μηχανήματα πάσης φύσεως αλλά και μέσα μεταφοράς. Σχεδόν όλο το δυτικό της κομμάτι, πλην του Βελγίου που εξάγει πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά και της Πορτογαλίας που στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή, αποταμιεύει μέσω της εξαγωγής μηχανημάτων, μηχανών και μέσων μεταφοράς. Η μόνη διαφοροποίηση γίνεται στα Βαλκάνια, όπου τα έσοδα προέρχονται, κυριώς, από εξαγωγές φυσικών πόρων και είδη ένδυσης.

Από την άλλη, παρέα με κάποιες χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Γροιλανδία, η Ελλάδα ανήκει στην επονομαζόμενη "πράσινη ομάδα", που μεταφράζεται σε έσοδα κατά βάση από την εξαγωγή τροφίμων και ποτών. Βέβαια, να σημειωθεί, πως ενώ σε άλλες χώρες διευκρινίζεται το συγκεκριμένο είδος τροφίμων που αποτελεί τη βασική πηγή εξόδων τους, στην Ελλάδα η περιγραφή περιορίζεται στο "Τρόφιμα και ποτά".

Στην παραγωγή αμιγώς τεχνολογικών ηλεκτρονικών προϊόντων στηρίζονται μόνο οι Η.Π.Α, η Κίνα, η Ιαπωνία αλλά και η Φινλανδία, με μοναδική εξαίρεση όλων τη Μιανμάρ, που στηρίζει την οικονομία της στην εξαγωγή ξύλου.

Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικά οι εξωγωγές ανά ήπειρο:

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.