ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξηλώνεται η διάταξη για τα ομόλογα, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές

14:50 - 16 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Ξηλώνεται η διάταξη για τα ομόλογα, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές
Μεγάλο αλαλούμ με αποτέλεσμα τη σύγχυση μεταξύ των ξένων επενδυτών που έχουν κερδίσει από τα Ελληνικά ομόλογα το 2012 και το 2013 προκαλεί η περίφημη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών,η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την απόσυρσή της, αφού όμως πρώτα τα spreads διευρύνθηκαν και το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων ξεπέρασε το 6,84 και σήμερα κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 6,85.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών μετά το σάλο που έγινε στους ξένους, αφού η ερμηνεία της εγκυκλίου έφτασε μέχρι το Γερμανικό χρηματιστήριο, σκοπεύει να αποσύρει και τη συγκεκριμένη διάταξη που βρίσκεται στον Νόμο 4172/13 και πρόκειται για το άρθρο 42, παράγραφος 6 στην οποία αναφέρονται τα εξής:

 

«Τα κεφαλαιακά κέρδη που προκύπτουν από την ανταλλαγή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ή εταιρικών ομολόγων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου με άλλους τίτλους κατ’ εφαρμογή του προγράμματος συμμετοχής στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους απαλλάσσονται από το φόρο». Δηλαδή, από τον φόρο εξαιρούνται τα ομόλογα που κουρεύτηκαν από το PSI και η εγκύκλιος βγήκε για όσους απέκτησαν μετά το «κούρεμα» και αυτά είναι που θα έχουν φορολογικό συντελεστή 20%. Οπότε, με την απόσυρση του νόμου δεν υφίσταται θέμα εγκυκλίου.

 

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης, είναι ότι η διάταξη από τον συγκεκριμένο νόμο δεν αποσύρεται τώρα, γιατί η Βουλή είναι κλειστή λόγω εκλογών και πως θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

 

Πάντως, η πλευρά Θεοχάρη φαίνεται ιδιαίτερα ενοχλημένη διότι το μόνο που έπραξε ήταν να εφαρμόσει τον νόμο, ενώ είναι συνεχείς οι επιστολές των ξένων θεσμικών που μέχρι πρότινος, αλλά και σήμερα ζητούσαν επίμονα ερμηνεία του νόμου προκειμένου να συντάξουν τους ισολογισμούς τους και κυρίως εκείνα τα funds που η χρήση τους ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.     

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 16 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.