ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

KΕΠΕ: Μείωση του ενεργειακού κόστους για τη σωτηρία της βιομηχανίας

00:00 - 19 Μαϊ 2014 | Οικονομία
KΕΠΕ: Μείωση του ενεργειακού κόστους για τη σωτηρία της βιομηχανίας
Η Ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις που οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας και με αρνητικές συνέπειες στη εξωστρέφεια αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητά της, τονίζει το ΚΕΠΕ στη μηνιαία έκθεση για την Οικονομία που έδωσε στη δημοσιότητα.
Ως  μία από τις κύριες αιτίες, η μελέτη προβάλλει το υψηλό κόστος ενέργειας  με το οποίο επιβαρύνονται  οι εγχώριες βιομηχανίες. Όπως δε σημειώνει, τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για μείωση του ενεργειακού κόστους, έχουν κυρίως βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα και  δεν  μπορούν να συμβάλλουν διαρθρωτικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η έκθεση του ΚΕΠΕ για το Μάιο, αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για το κόστος ενέργειας στην Ελληνική βιομηχανία, με συντάκτη τον   Βασίλη  Λυχναρά, στο οποίο  παρουσιάζονται  στοιχεία  που δείχνουν  την πτώση της κατανάλωσης ενέργειας από τη βιομηχανία, ως αποτέλεσμα της  οικονομικής κρίσης, όπως και στοιχεία τιμολόγησης. Όπως τονίζει η έκθεση  παρά την έντονη εξαγωγική δραστηριότητα  κλάδων  όπως  η χαλυβουργία, η βιομηχανία αλουμινίου, η κλωστοϋφαντουργία κλπ., οι κλάδοι αυτοί σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας με άμεσες επιπτώσεις στην εγχώρια οικονομία και την αγορά εργασίας. Ιδιαίτερα, επισημαίνεται στην έκθεση, στις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, όπως είναι για παράδειγμα οι χαρτοβιομηχανίες, οι τσιμεντοβιομηχανίες, οι βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλου, στις οποίες το κόστος ενέργειας αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 30% του συνολικού κόστους μεταποίησης, οι υψηλές τιμές της ενέργειας έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο τελικό κόστος των προϊόντων τους και κατ’ επέκταση στην ανταγωνιστικότητά τους.
Αποτέλεσμα της  εικόνας όπως έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τη βιομηχανία,  τα φορτία της οποίας ως γνωστόν, λόγω της σταθερότητας τους όλο το 24ωρο, στηρίζουν τη λειτουργία των μονάδων βάσης της ΔΕΗ (λιγνιτικές).                                 
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία  της Eurostat, 2014, που χρησιμοποιεί  η έκθεση, το 2012 η συνολική τελική ενεργειακή κατανάλωση της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχούσε περίπου στο 15% του συνόλου της χώρας. Το ποσοστό αυτό ήταν μειωμένο σημαντικά σε σχέση με το 2008 που ήταν 20%, ως αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης και ακόμα χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000 (24%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τον μέσο όρο των 28 κρατών μελών της ΕΕ ήταν σημαντικά υψηλότερα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη σταθερότητα, δηλαδή 26% για το 2012, από 27% το 2008 και 29% το 2000. Αντιστοίχως, το 2012, η τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της βιομηχανίας στην Ελλάδα αντιστοιχούσε στο 22% του συνόλου.
Μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονιά παρουσίασε σημαντική μείωση από τα επίπεδα του 2008 (27%) και του 2000 (31%). Και σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της τελικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία κυμάνθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 36% για το 2012 και που είχε επίσης μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία (39% για το 2008 και 42% για το 2000).  

Προτάσεις

Καταληκτικά η έκθεση   προτείνει ότι για τη  βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας θα πρέπει να  υπάρξει  μια ξεκάθαρη και στοχευμένη μακροχρόνια ενεργειακή πολιτική σε συνδυασμό με μια ανταγωνιστική βιομηχανική πολιτική. Ως βασικούς  άξονες ανάπτυξης του  ενεργειακού τομέα, η έκθεση αναφέρει τους  εξής:
  • ελαχιστοποίηση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας από υψηλού κόστους εισαγόμενες πηγές ενέργειας, όπως το αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
  • οικονομική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο χαμηλών εκπομπών αερίων ρύπων
  • εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη υποδομών και δικτύων που συμβάλλουν στην αύξηση της οικονομικής αποδοτικότητας του συστήματος
  • αξιοποίηση των ανταγωνιστικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με υψηλή προστιθέμενη αξία για τη χώρα, όπως είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, η βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, οι ενεργειακές υπηρεσίες κλπ.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.