ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 700 εκατ. ευρώ ο κουμπαράς του επενδυτικού ταμείου

15:01 - 20 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Στα 700 εκατ. ευρώ ο κουμπαράς του επενδυτικού ταμείου
Με 700 εκατομμύρια διαθέσιμα ξεκινά το Επενδυτικό Ταμείο σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης. Με επιτόκια απο μια έως τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα διαθέσιμα στην αγορά οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις ύψους έως 1 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο, ειδικότερα από το πρώτο υποταμείο αυτού και αφορά στη Χρηματοδότηση των ΜμΕ.

Αυτό ανακοινώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της KfW Dr. Ulrich Schröder. Όπως αναφέρθηκε δάνειο θα μπορούν να λάβουν ΜμΕ με προσωπικό έως 250 εργαζόμενους και τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ και διάρκεια που δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 7 χρόνια. Τα δάνεια θα δοθούν για νέες επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης αλλά και αναχρηματοδότηση δανείων, η αποπληρωμή τους θα γίνεται με καταβολή μόνο τόκων και αποπληρωμή στη λήξη του δανείου.

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, με βάση το χρονοδιάγραμμα τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των τραπεζών και θα υπάρξει σχετική υπογραφής συμβάσεων μεταξύ του υποταμείου και των τραπεζών. Τον Ιούλιο θα γίνει η εκταμίευση των δανείων προς τις Ελληνικές τράπεζες με στόχο τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ελληνικών τραπεζών και των ΜμΕ και μέχρι τα μέσα του 2015 να έχει απορροφηθεί το σύνολο των διαθέσιμων κεφαλαίων. Το συγκεκριμένο υποταμείο ξεκινά με «προίκα» 200 εκατ. ευρώ ενώ όπως εκτίμησε ο Έλληνας υπουργός μέσω ανακύκλωσης και μόχλευσης των χρημάτων αυτών η ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην αγορά θα φθάσει στα 700 εκατ. ευρώ.

 

Από την πλευρά του ο Ulrich Schröder ανέφερε ότι αντίστοιχο ταμείο υπάρχει στην Ισπανία αλλά ακόμη δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς του.

 

Σε ερώτηση αν θα επηρεάσει τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ενδεχόμενο αλλαγής του πολιτικού σκηνικού και αλλαγής της Κυβέρνησης, ο κ. Schröder ανέφερε: “εμείςθέλουμε να στηρίξουμε τις ελληνικές ΜμΕ και όχι κάποιο κόμμα». Για να συμπληρώσει με νόημα «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία μας με την κυβέρνηση.»

 

Σχετικά με τη χορήγηση των δανείων προς τις ΜμΕ ο κ.Schröder διευκρίνισε ότι από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο δεν έχει τεθεί κανένας όρος αναφορικά με τις εγγυήσεις που θα πρέπει να παρέχουν οι ΜμΕ προκειμένου να δανειοδοτηθούν. Ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι Τράπεζες αναλαμβάνουν το ρίσκο των δανείων που θα δώσουν και για αυτό το λόγο οι τράπεζες πρέπει να κάνουν τις δικές τους αναλύσεις πριν χορηγήσουν το δάνειο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 20 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.