ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρηματιστήριο: Τα τεχνικά σενάρια μετά το χθεσινό ράλι

00:01 - 21 Μαϊ 2014 | Οικονομία
Xρηματιστήριο: Τα τεχνικά σενάρια μετά το χθεσινό ράλι
Οι χρηματιστές εξηγούν ότι το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας χθες, αφήνει "θετικές παρακαταθήκες" για το σημερινό ξεκίνημα.

Συνέχεια της αντίδρασης και για σήμερα, αλλά όχι με τον ορμητικό τρόπο που εκδηλώθηκε χθες, βλέπουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά. Επιχειρηματίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο ανέφερε στο “R” ότι η αντίδραση που βγήκε χθες ήταν… βάλσαμο στη τεχνική εικόνα της μετοχής της εταιρείας τους, αλλά και στην αγορά, δεδομένου ότι με το χαμηλό της ΕΤΕ στο 1,98 ευρώ, λίγο έλειψε να εκδηλωθούν νέες κινήσεις stop loss. Και με δεδομένο ότι η μετοχή της Εθνικής, έχει πια τριπλάσια βαρύτητα στη διαμόρφωση των δεικτών, θα μπορούσαμε να μιλάμε  για μία ακόμα πτωτική συνεδρίαση. Οι εκτιμήσεις από τα χρηματιστηριακά γραφεία πάντως, αναφέρουν ότι μιάς μορφής μικρή αντίδραση θα πρέπει να αναμένεται και για σήμερα.

athen2005214 

Οι χρηματιστές εξηγούν ότι το κλείσιμο των βασικών δεικτών του Χ.Α. σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας χθες, αφήνει "θετικές παρακαταθήκες" για το σημερινό ξεκίνημα, χωρίς να αποκλείεται και δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, έστω και "χαμηλότερων τόνων", με το ενδιαφέρον των "ενεργών παικτών" να παραμένει στα στενά όρια του FTSE25, του οποίου η minimum κίνηση μπορεί να επεκταθεί μέχρι τις 365 μονάδες και maximum μέχρι τις 375 μονάδες. Για τις συνεδριάσεις Πέμπτης και Παρασκευής, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της επιστροφής στην επιφυλακτικότητα.

 

Στα «καλά» της χθεσινής συνεδρίασης και η εικόνα σχετικής σταθεροποίησης στον μέχρι στιγμής "αδύναμο κρίκο" της Αγοράς (Τραπεζικές μετοχές), με ζητούμενο την συνέχεια και την συνέπεια, έστω και αν και οι τρεις Τραπεζικές μετοχές παραμένουν χαμηλότερα από τις τιμές των πρόσφατων ΑΜΚ.

 

Τεχνικά λοιπόν, πρώτο σήμα αγοράς θα δοθεί με υπέρβαση των 1138 μονάδων, για τον Γενικό Δείκτη και ακόμα καλύτερα με κλεισίματα υψηλότερα των 1185 μονάδων. Κλεισίματα υψηλότερα των 1240 μονάδων, επαναφέρουν τον Δείκτη σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι. Στην περίπτωση του FTSE25, πρώτο σήμα αγοράς με υπέρβαση των 365 μονάδων, δεύτερο και ισχυρότερο με κλεισίματα υψηλότερα των 385 μονάδων, ενώ η επιστροφή του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σε βραχυπρόθεσμο ανοδικό κανάλι εξασφαλίζεται με κλεισίματα υψηλότερα των 399 μονάδων.

 

Στην πρόσφατη τεχνική της ανάλυση, η Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε ότι, «το επόμενο επίπεδο στήριξης εντοπίζεται στη ζώνη των 1115 με 1095 μονάδων. Η καθοδική λύση του τριγωνικού σχηματισμού των τελευταίων 6 μηνών ανοίγει βάση βιβλιογραφίας πεδίο για την περαιτέρω κατάβαση του Γενικού Δείκτη προς το ύψος του δίνοντας ως διαγραμματικό στόχο τις 990 μονάδες. Η αναίρεση του εν λόγω pattern μπορεί να τεθεί εκτός τεχνικής λειτουργίας μόνο με την επιβεβαιωμένη επανεισοδό του πάνω από τις 1185 μονάδες. Επίσης όσο παραμένει σε ισχύ η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση η καθοδική απόσταση της τιμής του Γενικού Δείκτη από το σημείο τμήσης του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 1305 μονάδες περίπου, έχει ως πτωτικό λογαριθμικό  peak το ποσοστό του -16%. Ένδειξη, που σημαίνει ότι Γενικός Δείκτης μπορεί να λάβει τιμές έως τις 1096 μονάδες με μια απόκλιση ±1%.

athens2005214

Στην αντίθετη περίπτωση, που ο δείκτης τμήσει καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών και το εν λόγω επίπεδο τότε πλέον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο technical view, σενάριο, όπου  μπορεί να «εκπυρσοκροτηθεί» μόνο με ένα…  εάλω πολιτικοοικονομικό σκηνικό».

 

Κύκλοι της αγοράς πάντως, θεωρούν ότι η προσοχή των ξένων εστιάζεται στην κυβερνητική σταθερότητα και στο αν αυτή θα παραμείνει σε ισχύ μετά τις εκλογές. Μάλιστα, επιχειρηματίες επικαλούμενοι δημοσκοπήσεις, τόνιζαν χθες στο «R» ότι το τελευταίο διήμερο εμφανίζονται ικανοποιητικά ποσοστά για την Ελιά, μέλος της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ,  το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση μαζί με τη Ν.Δ. Τυχόν ικανοποιητικά ποσοστά θα μπορούσαν να αθροιστούν στις προσεχείς Ευρωεκλογές με τα ποσοστά της Ν.Δ., περνώντας το μήνυμα στις αγορές ότι το κυβερνητικό μέτωπο παραμένει αρραγές.

 

Ανάλυση της JP Morgan που είδε χθες το φως της δημοσιότητας αναφέρει ότι οι πιθανότητες κατάρρευσης της ελληνικής κυβέρνησης ως αποτέλεσμα των ευρωεκλογών περιορίζονται μόλις στο 10-15%. Όπως σημειώνει η JP Morgan, η αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα επανέφερε τον παράγοντα του ρίσκου σε όλη την ευρωπαϊκή περιφέρεια, το τελευταίο διάστημα. Όμως, οι αναλυτές του οίκου δείχνουν να τηρούν μια ψύχραιμη τάση, διαπιστώνοντας ότι η απώλεια του momentum του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών περιορίζει δραστικά τον κίνδυνο να συρθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

athe2005214

Τελευταία τροποποίηση στις 21:31 - 20 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.