ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Τι "δείχνουν" τα κιτάπια του ΥΠΟΙΚ- Τι λένε οι επιχειρηματίες

00:01 - 03 Ιουν 2014 | Οικονομία
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση: Τι "δείχνουν" τα κιτάπια του ΥΠΟΙΚ- Τι λένε οι επιχειρηματίες
Θετικά πέρα ως πέρα χαρακτηρίζουν επιχειρηματίες αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών τα πρώτα αποτελέσματα από τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Μείωση που υπενθυμίζουμε είναι και το μοναδικό μνημονιακό μέτρο που πάρθηκε πίσω από την κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι τα θετικά αποτελέσματα αναμένεται να αποτελέσουν και τη βάση επιχειρηματολογίας των εταιρειών εστίασης για την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ, προκειμένου αυτός να εναρμονιστεί με τα αντίστοιχα κοινοτικά επίπεδα που είναι πέριξ του 9%.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικές πληροφορίες του "R", ενώ το Υπουργείο Οικονομικών ανέμενε από την μείωση του ΦΠΑ "τρύπα" στα έσοδά του περί τα 28 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 140 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του 2014, τελικά οι απώλειες περιορίστηκαν στα 50 εκατ. ευρώ για όλο το διάστημα. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία και παράγοντες του Υπουργείου έχει μειωθεί σημαντικά η φοροδιαφυγή αλλά και η εισφοροδιαφυγή, δηλαδή έχουν τονωθεί αφενός οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και παράλληλα έχει μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία στις επιχειρήσεις εστίασης. 

meiosifp020614 

Άκρως θετικά, όμως, φαίνονται τα αποτελέσματα και από τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο. Πριν από Αύγουστο του 2013 που ίσχυε ο ΦΠΑ στο 23% είχαν αναστείλει την λειτουργία τους περισσότερα από 4.500 καταστήματα και οι άνεργοι στον κλάδο είχαν φθάσει τους 30.000 ανθρώπους.

 

Σημειώνεται ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται 120.000 επιχειρήσεις και το απασχολούμενο προσωπικό φθάνει τους 600.000 ανθρώπους. Με τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% -23% παραμένει μόνο για το αλκοόλ- πληροφορίες αναφέρουν ότι άνοιξαν περίπου 1.500 νέα καταστήματα, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργήθηκαν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. 

m020614 

Για "πραγματική σωτηρία του κλάδου από τη μείωση του ΦΠΑ", κάνει λόγο στο "R", ο Θανάσης Παπανικολάου, πρόεδρος στον ΣΕΠΟΑ, που αντιπροσωπεύει θεσμικά τις οργανωμένες αλυσίδες του κλάδου εστίασης. Όπως τονίζει, ο κλάδος κατάφερε με τον μειωμένο ΦΠΑ να βάλει φρένο στα λουκέτα αλλά και στο κύμα των ανέργων που είχε δημιουργηθεί.

 

Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κλάδος μέσα στο επόμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχει εμφανίσει σημαντικά σημάδια τόνωσης, συμβάλλοντας σε αυτό καθοριστικά όπως λέει και ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτεται τη χώρα, ο οποίος φέτος αναμένεται αυξημένος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που ο ο κ. Παπανικολάου θεωρεί καθοριστικό, καθώς όπως υποστηρίζει στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις εστίασης αντιπροσωπεύουν το 30% του τουριστικού προϊόντος που έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα. 

  

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

fp020614

Τελευταία τροποποίηση στις 19:56 - 02 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.