ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 0,5% υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

12:39 - 03 Ιουν 2014 | Οικονομία
Στο 0,5% υποχώρησε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Επιβραδύνθηκε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σημειώνοντας σε ετήσια βάση αύξηση 0,5%, έναντι αύξηση 0,7% τον Απρίλιο, όταν οι αναλυτές προέβλεπαν κατά μέσο όρο ότι θα μείνει αμετάβλητος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ο δομικός πληθωρισμός -εξαιρεί τις τιμές των ευμετάβλητων προϊόντων όπως ενέργεια και τρόφιμα- υποχώρησε στο 0,7% τον Μάιο από 1% τον Απρίλιο.

Τον Μάιο οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 1,1% (έναντι 1,6% τον Απρίλιο), στα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό αυξήθηκαν κατά 0,1% (έναντι 0,7% τον Απρίλιο), στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρέμειναν αμετάβλητες (έναντι 0,1% τον Απρίλιο), ενώ μηδενική αύξηση σημειώθηκε στην ενέργεια, σε σύγκριση με ετήσια μείωση 1,2% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με αναλυτές τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μάιου «κλείδωσαν» τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας. Πρέπει να σημειωθεί πως σε μέσα επίπεδα στο 5μηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 0,6%, όταν ο στόχος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αναφέρεται σε πληθωρισμό 2%.

Για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση στις 18 οικονομίες της ζώνης του ευρώ η ΕΚΤ αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη την περαιτέρω μείωση του βασικού επιτοκίου, που σήμερα ανέρχεται στο 0,25%, στο 0,15% ή 0,10%, ενώ για τις τράπεζες εκείνες που καταθέτουν τα χρήματα τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.

Στους σχεδιασμούς της ΕΚΤ περιλαμβάνεται και η εκπόνηση ενός ειδικού προγράμματος για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε χώρες της νότιας Ευρώπης. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι νοτιοευρωπαϊκές τράπεζες θα διασφαλίσουν ρευστότητα από την ΕΚΤ, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Το εύρος του προγράμματος θα κινείται στα 40 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.