ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Focus: "Οι χρεοκοπημένοι της Ευρώπης ξοδεύουν τα λεφτά μας"

10:52 - 04 Ιουν 2014 | Οικονομία
Focus: "Οι χρεοκοπημένοι της Ευρώπης ξοδεύουν τα λεφτά μας"
Νέα επίθεση εναντίον Ευρώπης εξαπολύει το γερμανικό περιοδικό Focus, με αφορμή τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. - Αξιοσημείωτο πως στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται καθόλου η Ελλάδα.

Να εξηγήσει, όπως χαρακτηριστικά γράφει, "με ποιο τρόπο οι χρεοκοπημένοι της Ευρώπης ξοδεύουν πάλι τα λεφτά μας" επιχειρεί με νέο δημοσίευμα το γερμανικό περιοδικό Focus, που εξαπολύει επίθεση κατά του ευρωπαϊκού Νότου, προειδοποιώντας πως "τέλος της λιτότητας σημαίνει τέλος του ευρώ". 

Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα βάλλεται εναντίον Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας κρίνοντας ότι αυτές οι χώρες χαλαρώνουν τη λιτότητα, μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών. "Αντί να κάνουν οικονομίες, προτιμούν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια σε γενναία επενδυτικά προγράμματα (π.χ. για την εργασία, για τις υποδομές ή προβαίνουν σε φοροελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις). Θα πρέπει αυτό να μας αρέσει;", αναρωτιέται ο Ούλι Ντενχ, επικεφαλής του οικονομικού ρεπορτάζ του περιοδικού.

Πρώτος στόχος του περιοδικού είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι, ο οποίος δήλωσε ότι "θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λιτότητα των περασμένων ετών αν θέλουμε να σώσουμε την Ευρώπη", χωρίς να εξαιρούνται βέβαια Ισπανία και Γαλλία, οι οποίες δείχνουν ότι θέλουν να χαλαρώσουν τη λιτότητα επειδή, όπως σχολιάζει, "τα κόμματα που τις κυβερνούν τα πήγαν χάλια στην κάλπη".

Το περιοδικό αναφέρει απίσης, πως τα χρήματα για τις νέες επενδύσεις, "θα προέλθουν φυσικά από νέο δανεισμό" κι εκφράζει, παράλληλα, ανησυχίες μήπως οι "αταξίες" των Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών επαναφέρουν την κουβέντα για την έκδοση ευρωομόλογου. Μεταξύ άλλων, επιτίθεται όμως και στην εφημερίδα Financial Times η οποία βάζει επικίνδυνες ιδέες στο μυαλό του Ρέντζι όπως "να αφήσει στην άκρη τη λιτότητα και να δρομολογήσει ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 100 δισ. ευρώ ετησίως".

Το δημοσίευμα κλείνει με μια αυστηρή προειδοποίηση: "Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στους νότιους γείτονές μας ότι η σημερινή πολιτική λιτότητας είναι ακριβώς εκείνη που συμφωνήθηκε στη συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992. Είναι η δέσμευση βάσει της οποίας η Γερμανία αποφάσισε να μετέχει στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αν αυτές οι ξεκάθαρες αρχές εφαρμόζονται μόνο κατά βούληση», σημειώνει, «τότε έχει και η Γερμανία το δικαίωμα να μη δεσμεύεται πλέον από τη συνθήκη του Μάαστριχτ ούτε από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το κοινό νόμισμα. Σε αυτή την περίπτωση, θα ευχηθούμε σε Γάλλους, Ιταλούς και Ισπανούς καλή διασκέδαση με το αδύναμο ευρώ τους".

Πάντως, στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται καθόλου η Ελλάδα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.