ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρηματιστήριο: Τι βλέπουν οι ξένοι και βγαίνουν αγοραστές

16:13 - 04 Ιουν 2014 | Οικονομία
Xρηματιστήριο: Τι βλέπουν οι ξένοι και βγαίνουν αγοραστές
Κίνηση πάνω από τις 1.240 μονάδες στο Χ.Α., με στροφή των επενδυτών στα μη τραπεζικά χαρτιά.

Εντολές αγορών βγαίνουν στην  αγορά και κυρίως στα μη τραπεζικά χαρτιά, καθώς ο  γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύεται πάνω από τις 1.240 μονάδες. Παρά την ανησυχία που διατυπώνεται ως προς το αν θα αλλάξει πολιτική η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό (σ.σ. έχουν παγώσει τα πάντα στη δημόσια διοίκηση την περίοδο αυτή) και κυρίως αν θα φύγει ο κ. Ι. Στουρνάρας από το υπουργείο Οικονομικών, σε συνδυασμό με τις επικείμενες ανακοινώσεις από τον Μάριο Ντράγκι , οι ξένοι επενδυτές τοποθετούνται στο Χ.Α.

 

Κι αυτό γίνεται, καθώς οι ξένοι επενδυτές θεωρούν ότι τα περιθώρια να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών η κυβέρνηση είναι περιορισμένα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά την πτώση των ποσοστών σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, έδειξαν ότι  οι πολίτες επιθυμούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

 

Οι όποιες αλλαγές της κυβέρνησης στους οικονομικούς χειρισμούς θα συνδέονται με ευκολίες πληρωμής των φόρων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κατάργηση της προσωποκράτησης για μικροποσά, διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων.  Δηλαδή, δεν θα διακυβευτεί το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, ούτε θα μπει σε περιπέτειες το κυβερνητικό σχήμα όταν αναμένονται 20 εκατ. τουρίστες και τον Ιούλιο αναμένεται επίσκεψη στη χώρα μας του Κινέζου προέδρου. Ειδικά, το τελευταίο σημαίνει ότι η χώρα αποτελεί πρώτης τάξεως επενδυτικό προορισμό.      

 

Επίσης, οι πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την εξαγορά των warrants, προκειμένου να μειωθεί περεταίρω η εξάρτηση των τραπεζών από το ΤΧΣ. Αυτό και μόνο, σημαίνει ότι από την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν ισχυρές πιθανότητες διανομής μερίσματος, αφού το ποσοστό του ΤΧΣ εκτιμάται ότι θα κατέλθει στα επίπεδα του 30%.

 

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του χρπέους, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να πείσει την τρόικα ότι δεν απαιτούνται νέα κεφάλαια για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού το οποίο δεν θα είναι μεγαλύτερο από 7 – 8 δις. ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, οι ξένοι ανακαλύπτουν τις λιανεμπορικές επιχειρήσεις, κάτι που σημαίνει ότι τελικά Χ.Α. δεν είναι μόνο… οι τράπεζες.  

Overweight σύσταση για τη Folli Follie (με στόχο τα 37,1 ευρώ από 36,6 ευρώ προηγουμένως), για την Jumbo (τη βλέπουν στα 16,5 ευρώ) και τον ΟΠΑΠ (στα 14,8 ευρώ από 13,5 ευρώ), δίνει σε έκθεσή της η HSBC.

 

Η HSBC σημειώνει  πως οι ελληνικές καταναλωτικές εταιρείες ανακοίνωσαν ένα ακόμα ισχυρό τρίμηνο, με τα EBITDA των τριών εισηγμένων που καλύπτει να αυξάνονται από 11% έως 32%, με την Folli Follie να εμφανίζει βελτίωση του περιθωρίου EBITDA της κατά 3,4 ποσοστιαίες  μονάδες και το αντίστοιχο περιθώριο του ΟΠΑΠ να βελτιώνεται κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η HSBC εκτιμά ότι οι αναβαθμίσεις στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις θα συνεχιστούν. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις προοπτικές για ανατιμήσεις των μετοχών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο κλάδο βρίσκεται σε ένα καλό σημείο εισόδου.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. φορτσάρει, με την Jumbo να ενισχύεται σχεδόν κατά 6%, στα 11,87 ευρώ, απέχοντας σημαντικά όμως, από τα υψηλά των 14,40 ευρώ. Κέρδη 2% για την Eurobank, στα 0,413 ευρώ, πάνω από 25 η άνοδος για τον ΟΤΕ, στα 10,77 ευρώ, 2,82% για την ΜΕΤΚΑ, στα 13,11 ευρώ, 2,83% για την MIG, στα 0,473 ευρώ, 1,71% για την Eurobank Properties, στα 8,34 ευρώ, 1,57% η Εθνική, στα 2,58 ευρώ. Κίνηση προς τα 4 ευρώ για την Ελλάκτωρ, πάνω από τα 6 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στα 12,33 ευρώ ενισχύεται ο ΟΠΑΠ, στα 3,72 ευρώ η ΓΕΚ/Τέρνα και στα 4,14 ευρώ η Τέρνα Ενεργειακή.

 

Μικρές ωστόσο, είναι οι απώλειες για Πειραιώς και Alpha.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.