ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Kέρδη 20,57% η αγορά σε δεκατρείς συνεδριάσεις

17:30 - 05 Ιουν 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Kέρδη 20,57% η αγορά σε δεκατρείς συνεδριάσεις
Νέα άνοδος 2,79% ο γενικός δείκτης που έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Απριλίου.

Κέρδη της τάξης του 20,57% γράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. σε δεκατρείς συνεδριάσεις εκ των οποίων μετράει μόλις δύο πτωτικές! Από τις 19 Μαίου μέχρι και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο μεσολάβησαν οι Ευρωεκλογές, η αναβάθμιση από τη Fitch και το rebalancing στους δείκτες, στο Χ.Α. παρατηρείται αγοραστικό… αμοκ, με συναλλαγές πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ (μόνο σήμερα έγιναν 315 εκατ. ευρώ)και καταιγισμό θετικών εκθέσεων από τους ξένους με τελευταία την Deutsche Bank που προβλέπει περιθώριο κερδών πάνω από  30% στις τράπεζες και την HSBC που ασχολείται με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, όπως η Jumbo.

 

Μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι για μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ σε 0,15%, κάτι που αντιστοιχεί σε αρνητικά επιτόκια για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και η δήλωσή του για φθηνά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές και βεβαίως στο Χ.Α. που αντικατοπτρίζει την οικονομία μιάς χώρας σε βαθιά ύφεση.

 

Από την αγορά εκτιμάται ότι ανοίγει ο δρόμος για χαλαρότερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, κάτι που αφορά και στη χώρα μας. Σημειωτέον, ότι χθες ο διοικητής της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς μίλησε για χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων φέτος με 3 δις. ευρώ.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 2,79%, στις 1.285,97 μονάδες και με υψηλό στις 1.282 μονάδες, επίπεδα τα οποία έχει να δει η αγορά εδώ και δύο μήνες, από τις 10/4. 

 

Στα του Χ.Α., ο τραπεζικός κλάδος κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη κατά 3,9%, με την Εθνική να υπεραποδίδει με άνοδο 5,361%, στα 2,75 ευρώ, η Alpha κατά 4,6%, στα 0,728 ευρώ και η Πειραιώς 4,97%, στο 1,9 ευρώ. Κέρδη περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα για την Eurobank, στα 0,414 ευρώ.

 

Σημειωτέον, ότι η Deutsche Bank σε ανάλυσή της εκθειάζει τις Ελληνικές τράπεζες κάνοντας λόγο για περιθώριο κερδών πάνω από 30%.

Για την Πειραιώς προβλέπει “γύρισμα” σε κερδοφορία ανα μετοχή το 2015 ενώ εκτιμάει ότι την περίοδο 2014-2015 θα διαπραγματεύεται 1,3 – 1,2 τη λογιστική της αξία. Top pick είναι η Εθνική τράπεζα για την οποία όμως σημειώνει ότι παρά το γεγονός της νέας αύξησης κατά €2,5 δισ. η κεφαλαιακή βάση παραμένει λιγότερο ισχυρή από την Alpha και την Πειραιώς (στο 5,9% το proforma  tangible ίδια προς assets έναντι 11,6% με τα πρότυπα της Βασιλείας ΙΙΙ).

 

Αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαιοποίηση κερδών θα είναι αναγκαίες κινήσεις για την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων ώστε να κλείσει το κενό.

 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επενδυτές μπορούν να επωφεληθούν από τις τρέχουσες τιμές της μετοχής καθώς βρίσκεται σε μεγάλο disscount σε σχέση με τις αποτιμήσεις που θα πρέπει να έχει με βαση τη μελλοντική κερδοφορία.

Τα προβλεπόμενα κέρδη ανα μετοχή είναι πολύ μικρά για το 2014 (0,09), αυξάνονται όμως σημαντικά στο 0,22 σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2015 που σημαίνει ότι διαπραγματεύεται σε ένα p/e 11,7. Η σχέση λογιστικής τιμής προς την αξία είναι 1,1 -1 με βάση τις προβλέψεις 2014-2015.

 

Σύσταση αγοράς με τιμή στοχο τα 0,90 ευρώ δίνει η Deutsche Bank και για την Alpha που προβλέπει ότι θα γυρίσει στην κερδοφορία το 2015 και διαπραγματεύεται κι αυτή 1,1-1 φορές στη λογιστική αξία με βάση τις προβλέψεις για την περίοδο 2014-2015.

Κατά τα άλλα, η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη και στις εξελίξεις επί της οδού Νίκης στο Σύνταγμα, όπου εδρεύει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Αν και οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά δεν το ομολογούν ευθέως, ωστόσο, ο λόγος της νέας κούρσας της αγοράς την Πέμπτη συνδέεται επίσης με το σοβαρό ενδεχόμενο παραμονής του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα στην κυβέρνηση. Είτε ως υπουργός Οικονομικών, είτε με χαρτοφυλάκιο που θα παραπέμπει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις της χώρας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι κάτι που μένει να φανεί.

 

Η αναβολή της έκθεσης όμως, του ΔΝΤ για την Ελλάδα, δίνει την εντύπωση ότι οι δανειστές πιέζουν με τον τρόπο τους στο να παραμείνει ο κ. Στουρνάρας στο πόστο του, τον οποίο θεωρούν ως σοβαρό συνομιλητή από την Ελληνική πλευρά. Τυχόν αλλαγή ενδεχομένως να φέρει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Επίσης, το γεγονός ότι ο κ. Στουρνάρας ζήτησε κάνοντας αποδεκτή  την παραίτηση Θεοχάρη, παραμονή του ανασχηματισμού, δείχνει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν κινείται σε ρυθμούς ανασχηματισμού. Αν επρόκειτο να μετακινηθεί θα άφηνε την καυτή πατάτα της αποπομπής του κ. Θεοχάρη στον επόμενο υπουργό. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω θα επαληθευτούν ή όχι, μόνο όταν γίνει ο ανασχηματισμός.

 

Κέρδη 3,49% για τον ΟΤΕ, στα 11,27 ευρώ, 2,03% ο ΟΠΑΠ στα 12,58 ευρώ, 6,72% ενισχύθηκε η Jumbo μετά την θετική έκθεση της HSBC και 4,8% ο Τιτάνας, στα 25,10 ευρώ. Κέρδη περίπου 1,43% για τη ΔΕΗ, σε θετικό πρόσημο, παρά τις αρχικές απώλειες, πέρασε ο  Μυτιληναίος και τα ΕΛΠΕ. Ισχυρά κέρδη επίσης, 4,36% για τη μετοχή των Folli Follie, εν αναμονή της έκδοσης ομολογιακού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.