ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικά σχόλια από ΔΝΤ & Ολάντ- Τι λέει το Βερολίνο

19:24 - 05 Ιουν 2014 | Οικονομία
Θετικά σχόλια από ΔΝΤ & Ολάντ- Τι λέει το Βερολίνο
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μείωση των επιτοκίων που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι μπορεί να χρειάζονται και νέες ενέργειες.

"Εκφράζουμε σθεναρά την ικανοποίησή μας για την πολύ δυναμική θέση που υιοθέτησε σήμερα η ΕΚΤ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον.

 

Τους τελευταίους μήνες το ΔΝΤ έχει καλέσει επανειλημμένως την ΕΚΤ να περάσει στην δράση για να απομακρύνει τον κίνδυνο ενός αποπληθωρισμού, σε σημείο που προκλήθηκε μια κάποια ενόχληση στην Ευρώπη. Στις αρχές του Απριλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ευχαριστήσει ειρωνικά το ΔΝΤ για τις "γενναιόδωρες" συμβουλές του, ξεκαθαρίζοντας ταυτοχρόνως ότι δεν θα τις ακολουθήσει.

 

Την Πέμπτη, το ΔΝΤ για άλλη μια φορά άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η λήψη νέων μέτρων για να υποστηριχθεί η ανάκαμψη στην Ευρώπη. "Είμαστε ικανοποιημένοι που ο πρόεδρος Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα ήταν έτοιμη να κάνει περισσότερα αν είναι απαραίτητο", σημείωσε ο Ράις.

aoi050614

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που ζητούσε επί μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει μέτρα για να υποχωρήσει η ισοτιμία του ευρώ, καλωσόρισε τις αποφάσεις της ΕΚΤ.

 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποφάσεις του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ τις έλαβε σε συνθήκες ανεξαρτησίας από τις κυβερνήσεις.

 

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση. Τα χαμηλά επιτόκια δεν είναι δημοφιλή στη Γερμανία, αφού θεωρείται ότι τιμωρούν τους αποταμιευτές.

 

Ο συντηρητικός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου, δήλωσε ότι οι κινήσεις της ΕΚΤ δίνουν την αίσθηση της απελπισίας και δεν θα είναι αποτελεσματικές. "Είναι μία απέλπιδα προσπάθεια, με ακόμη φθηνότερο χρήμα και επιτόκια-ποινή για τις καταθέσεις να μετακινηθούν κεφάλαια προς την Νότια Ευρώπη για να στηρίξουν εκεί την ανάπτυξη", υποστήριξε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.