ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού βίου εργοδοτών- εργαζομένων

12:21 - 06 Ιουν 2014 | Οικονομία
Ξεκινά η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού βίου εργοδοτών- εργαζομένων
Υπεγράφη από τον Γιάννη Βρούτση η Απόφαση για την ενεργοποίηση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

Ξεκινά και επίσημα η ψηφιακή καταγραφή του ιστορικού όλων των εργαζόμενων της χώρας, με πρώτο απτό αποτέλεσμα της διαδικασίας την κατάργηση της θεώρησης βιβλιαρίων ασθενείας για όλους τους ασφαλισμένους καθώς και την κατάργηση της αυτοκόλλητης ετικέτας θεώρησης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, η διαδικασία προβλέπει δύο φάσεις ολοκλήρωσης:

  • Στην πρώτη φάση, δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ, την εταιρεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης των ταμείων δηλαδή, Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης. Με την ολοκλήρωσή του, το σύστημα θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το σύνολο των δικαιούχων ασφαλιστικής ικανότητας, άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Έτσι, θα υπάρχει διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο, και με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και, μέσω του ΕΟΠΥΥ, με τις εφαρμογές των Νοσοκομείων ή άλλων παρόχων υγείας, προκειμένου να ελέγχεται ηλεκτρονικά το δικαίωμα των ασφαλισμένων στις παροχές υγείας σε είδος.

Παράλληλα βέβαια, θα αναστέλλεται αυτόματα το δικαίωμα ασφαλιστικής ικανότητας όσων ασφαλισμένων παύουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις, κατόπιν διασύνδεσης και διασταύρωσης των στοιχείων με το σύστημα ΑΡΙΑΔΝΗ.

  • Στη δεύτερη φάση, θα δημιουργηθεί εθνικό Μητρώο Εργοδοτών και ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης. Ο «Ψηφιακός Λογαριασμός Ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για κάθε έναν από το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας. Μέσω του Εθνικού Μητρώου Εργοδοτών θα χορηγείται ηλεκτρονικά Ασφαλιστική Ενημερότητα. Σε αυτή τη φάση, το σύστημα ΑΤΛΑΣ θα διασυνδεθεί στο σύνολό του με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για την άντληση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο.

 

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης αναφερόμενος στην υπογραφή της υπουργικής απόφασης, χαρακτήρισε τη δημιουργία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, «θα ολοκληρωθεί η ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Και έτσι κάθε εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να δει από τον προσωπικό του υπολογιστή το σύνολο της ασφαλιστικής του διαδρομής, από τη στιγμή που ξεκίνησε μέχρι και τη συνταξιοδότησή του, δηλαδή το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό». Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση και η απονομή σύνταξης θα είναι υπόθεση ημερών. Για όλους, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.