ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέτερ Μπόφινγκερ: Στην Ελλάδα ασκήθηκε υπερβολική λιτότητα

10:10 - 16 Ιουν 2014 | Οικονομία
Πέτερ Μπόφινγκερ: Στην Ελλάδα ασκήθηκε υπερβολική λιτότητα
"Στην Ελλάδα ασκήθηκε μία πνιγηρή πολιτική λιτότητας, εντελώς αντιπαραγωγική". -Αυτό εκτιμά ο δρ Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους σοφούς της γερμανικής οικονομίας.

Θα ήταν ωραίο να υπήρχαν περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμερίζονται τις θέσεις μου. Αναδρομικά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Ελλάδα ασκήθηκε μία υπερβολική πολιτική λιτότητας, η οποία υπήρξε αντιπαραγωγική”, σημειώνει ο Πέτερ Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. 

Μάλιστα, αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο υψηλό ποσοστό ανεργίας. “Η ανεργία παρά την μικρή υποχώρηση παραμένει υψηλή, ενω ούτε στη βιομηχανία υπάρχει μία σαφής αλλαγή κλίματος προς την ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα είναι αδύναμο όπως και στο παρελθόν, με αποτέλεσμα ο όγκος των δανείων να συρρικνώνεται διαρκώς”, τονίζει.

Ο κ. Μπόφινγκερ χαρακτηρίζει θετική την είδηση ότι η Ελλάδα απολαμβάνει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ότι κατάφερε να πετύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα, ενώ τονίζει ότι όσο οι αγορές υιοθετούν την προοπτική του μισογεμάτου ποτηριού, δεν υπάρχει ανάγκη για νέο πακέτο διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Γερμανό “σοφό”, με δεδομένη την αβεβαιότητα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ως το 2020, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή όλες τις προβλέψεις για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ σχετικά με το Grexit, τονίζει ότι ναι μεν θα πρέπει να εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις, όμως αφότου η Ελλάδα κατέβαλε τόσο μεγάλες προσπάθειες για να παραμείνει στη νομισματική ένωση, με τα σημερινά δεδομένα δεν φαντάζει καλή λύση το Grexit.

Σχετικά με την πρόταση του κ. Μπόφινγκερ, για το “ευρωκαλάθι” (euro-bundle), αντί του ευρωομολόγου, το μέλος της Επιτροπής Σοφων της Γερμανίας, σημειώνει πως στα euro-bundles δεν προβλέπεται αμοιβαιοποίηση του χρέους (όπως στο ευρωομόλογο) ενώ το πλεονέκτημα του ευρωκαλαθιού έγκειται στο γεγονός ότι δημιουργούνται μεν κοινά ομόλογα, όμως κατασκευάζονται σαν ένα καλάθι από εθνικά ομόλογα. Η ρευστότητα τέτοιων χαρτιών είναι μεγαλύτερη από αυτήν των εθνικών ομολόγων, αναφέρει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.