ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody’s: Παρά το πολιτικό ρίσκο, η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της

10:23 - 19 Ιουν 2014 | Οικονομία
Moody’s: Παρά το πολιτικό ρίσκο, η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της
Χαρακτηρίζει ως Credit Positive για την Ελλάδα την υπέρ του δέοντος επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και για τις ελληνικές τράπεζες τη μείωση της εξάρτησης τους απ' την ΕΚΤ.- Αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ φέτος αναμένοντας αύξηση του κατά 0,4% έναντι 0% πριν.

Πιο συσγκεριμένα στις δύο ξεχωριστές αναλύσεις στο εβδομαδιαίο του report, ο οίκος αξιολόγησης Moody's σε ότι αφορά την χώρα, στέκεται στα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το α' πεντάμηνο και το πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έναντι του στόχου για 208 εκατ. ευρώ. "Αν και η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποτελεί 'credit positive' για το αξιόχρεο της χώρας καθώς η προσαρμογή συνετελέσθη παρά το πολιτικό περιβάλλον που έκρυβε πολλές προκλήσεις λόγω των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση", σημειώνει η Moody's.

Η Moody’s θεωρεί ότι οι καλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της καλύτερης φορολογικής διοίκησης και ελέγχου των δαπανών. Όπως σημειώνει η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία στην φοροδιαφυγή ενώ τα φορολογικά έσοδα ήταν πάντα αναντίστοιχα της κατανάλωσης στην οικονομία. Για παράδειγμα αν και το ονομαστικό ΑΕΠ αυξάνονταν ετησίως κατά μ.ο. 7,3% την περίοδο 2001 - 07, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν μόλις 5,7%. Επιπλέον στους μήνες που οδήγησαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 αλλά και τις προηγούμενες, του 2009, η είσπραξη ΦΠΑ είχε "καταποντιστεί"
Σε αντίθεση τώρα, σημειώνει η έκθεση, τα φορολογικά έσοδα στο πρώτο πεντάμηνο του 2014 ξεπέρασαν τον στόχο κατά 1,6%. αποδεικνύοντας ότι παρά το προεκλογικό κλίμα δεν υπήρξαν οι ίδιες αστοχίες. Επιπλέον, σημειώνει η Moody's, στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι δείκτες κλειδί για τη φορολογική μεταρρύθμιση βελτιώθηκαν ξεκάθαρα το 2013 έναντι του 2012, αν και σημείωνε ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει πολλά ακόμα βήματα.  Σύμφωνα με την Moody’s η κυβέρνηση κράτησε επίσης τις δαπάνες υπό έλεγχο με τα έξοδα στο πεντάμηνο να είναι 642 εκατ. ευρώ λιγότερα απ' ότι σχεδίαζε αρχικά η κυβέρνηση ενώ οι δαπάνες για τόκους ήταν 2,5% χαμηλότερα από ό, τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στον προϋπολογισμό. Ως αποτέλεσμα, το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν 1,99 δισ, πολύ κάτω από το στόχο των 2,56 δισ.
Πέραν όμως της είσπραξης φόρων και της μείωσης των δαπανών για τη Moody's είναι θετικό επίσης το γεγονός ότι η οικονομία ανακάμπτει έπειτα από έξι χρόνια σκληρής ύφεσης, γεγονός που βοηθά και στη βελτίωση των παραπάνω. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο α' τρίμηνο σε σχέση με πέρυσι, που αποτελεί σημαντική βελτίωση σε σχέση με την ύφεση 2,3% σε ετήσια βάση που κατέγραψε στο δ' τρίμηνο του 2013. "Οδηγός" αυτής της βελτίωσης ήταν η αύξηση των εξαγωγών κατά 5,4% σε ετήσια βάση αλλά και το ριμπάουντ 0,7% που σημείωσε η ιδιωτική κατανάλωση και 1,2% η δημόσια.
Η Moody’s αναμένει ότι οι καθαρές εξαγωγές, κυρίως οι εξαγωγές υπηρεσιών, ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη, ενώ σημαντική θα είναι η συμβολή του τουρισμού. Επιπλέον, για πρώτη φορά σε έξι χρόνια, αναμένονται και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη κατά το 2014, κυρίως λόγω της αυξημένης απορρόφησης κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επανέναρξη των μεγάλων έργων, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων. Γι αυτό και η Moody's πλέον αναβαθμίζει την εκτίμηση της για το ΑΕΠ φέτος περιμένοντας αύξηση του κατά 0,4% έναντι της στασιμότητας (0%) που περίμενε πριν.


Τράπεζες
Αναφορικά με τις τράπεζες, σε ξεχωριστό σχόλιο, η Moody's στέκεται στη σημαντική μείωση της εξάρτησης τους από τη χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας με μηδενισμό της ρευστότητας που αντλούσαν από το πρόγραμμα ELA και τη μείωση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ. Όπως σημειώνει η συνεχιζόμενη μείωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και την ΤτΕ λόγω της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου σε συνδυασμό με την πρόσβαση πλέον των ελληνικών τραπεζών στις αγορές για να αντλήσουν ρευστότητα αποτελεί credit positive για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο.
Επικαλείται δε τα στοιχεια της ΤτΕ που δείχνουν ότι η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδα μειώθηκε σε 50,7 δισ. τον Μάιο του 2014 παρουσιάζοντας μείωση 18,2% από τον Απρίλιο και 40,6% από τον Μάιο του 2013. Όπως σχολιάζει "οι ελληνικές τράπεζες κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια έπρεπε να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας λόγω της φθίνουσας εμπιστοσύνης του ιδιωτικού τομέα και συρρίκνωση των καταθέσεων, εν μέσω βαθιάς ύφεσης. 

Ωστόσο, οι τράπεζες απέκτησαν απ' τον περασμένο Απρίλιο εκ νέου πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και χρησιμοποιώντας ως εχέγγυα ομόλογα του EFSF στην διατραπεζική repo αγορά, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση τους απ' την χρηματοδότηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως σημειώνει ο οίκος, η μείωση 18,2% στη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας μεταξύ του Απριλίου και του Μαΐου προήλθε κυρίως από δύο εκδόσεις ομολόγων δύο (Πειραιώς 500 εκατ. ευρώ, Εθνική 750 εκατ. ευρώ) αλλά από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το Μάρτιο και τον Απρίλιο αντλώντας κεφάλαια μέσω του ιδιωτικού τομέα. Επιπρόσθετα η Alpha Bank ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι εξέδωσε επιτυχώς τριετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ η Eurobank είναι στη διαδικασία έκδοσης δική της ομολογιακής έκδοσης.
Αν και το κόστος αυτών των εκδόσεων είναι υψηλότερο σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης απ' την ΕΚΤ και τον ELA παρέχει στις τράεπζες μία πιο μακροπρόθεσμη πηγή χρηματοδότησης, γεγονός που για την Moody's αποτελεί "credit positive".


Η Moody’s επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες άντλησαν περίπου 10,1 δισ σε κεφάλαια και ομολογιακά δάνεια, κυρίως από ξένους επενδυτές. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαλείψουν το ELA από την χρηματοδότηση τους που σημαίνει ότι μείωσαν και το κόστος καθώς το ELA είναι ακριβότερο από το κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ και ως εκ τούτου θα βελτιωθούν σταδιακά τα καθαρά περιθώρια κέρδους και καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν βελτιώσει το προφίλ της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, αφού η Moody's εκτιμά πως το Μάιο η ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα αντιστοιχούσε στο 14% του συνολικού ενεργητικού τους, έναντι περίπου 40% το Νοέμβριο του 2012. Η DGCom Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παρακολουθεί τις τράπεζες, λόγω της κρατικής στήριξης έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην υπερβαίνει η ρευστότητα από το ευρωσύστημα το 15% του ενεργητικού τους μέχρι το 2017
Κατά την Moody’s το προφίλ χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο η αργή αύξηση των καταθέσεων και η μέτρια ανάπτυξη που προσδιορίζεται στο 0,4% το 2014 μετά από 6 χρόνια ύφεσης στην ελληνική οικονομία θα υποχρεώσουν τις τράπεζες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην χρηματοδότηση και την ρευστότητα τους έως ότου καταφέρουν να επιτύχουν μία διατηρήσιμη αύξηση των καταθέσεων φθάνοντας τα προ κρίσης επίπεδα.
Επίσης η Moody's περιμένει το τραπεζικό σύστημα ως σύνολο να καταγράψει ζημιές και φέτος λόγω του υψηλού ποσοστού των κόκκινων δανείων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.