ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνίες 6,5 δισ. ευρώ έφερε στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός

19:35 - 19 Ιουν 2014 | Οικονομία
Συμφωνίες 6,5 δισ. ευρώ έφερε στην Ελλάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός
Επενδύσεις made in China έρχονται στην Ελλάδα, με... σήμα εκκίνησης την τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ.

Σύμφωνα με πληροφoρίες, θα υπογραφούν deals αξίας 6,5 δισ. δολαρίων.

 

Δεκαεννέα, συνολικά, μνημόνια και επιχειρηματικές Ελληνοκινεζικές συμφωνίες θα υπογραφούν την Πέμπτη στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου Πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ στην Αθήνα.

 

Ήδη, μνημόνιο Κατανόησης για την Ενίσχυση της Διμερούς Οικονομικής και Επενδυτικής Συνεργασίας υπέγραψαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας Gao Hucheng.

 

Παράλληλα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκου Δένδια, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νότη Μηταράκη και των Gao Hucheng, υπουργού Εμπορίου (MOFCOM) και Xu Shaoxi, προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και τις Μεταρρυθμίσεις (NDRC) υπεγράφησαν συμφωνίες  μεταξύ Ελληνικών και Κινεζικών φορέων και επιχειρήσεων.

aaa190614

Οι συμφωνίες αφορούν μεταξύ άλλων τους τομείς της ναυτιλίας, των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων κ.α.

 

Αναλυτικά, θα υπογραφούν τα εξής:

- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

 

- Μνημόνιο Στρατηγικής Συνεργασίας και Πλαίσιο Συμφωνίας μεταξύ της China Development Bank Corporation και της Costamare Inc. Αξία συμφωνίας 1,5 δις. δολαρίων

 

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της China Development Bank Corporation και της China Development Bank Corporation, αξία συμφωνίας 200 εκ. δολαρίων.

 

- Συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του Ελληνικού και την διερεύνηση περαιτέρω συνεργασίας στο μέλλον μεταξύ της Lamda Development και της Fosun Group.

 

- Συμφωνία Πλαισίου Συνεργασίας Tripartite. Αξία συμφωνίας 1,224 δισ. Δολαρίων Μεταξύ Terna Energy, ICBC και SINOHYDRO Corporation.

 

- Πώληση και επαναμίσθωση 2 Bulkers ξηρού φορτίου και 4 Containerships αξίας 160 εκατ δολαρίων και 300εκ δολάρια αντίστοιχα και συμφωνία συνεργασίας για κατασκευή πλοίων ξηρού 6 φορτίου και μεταφοράς κοντέινερ σε κινέζικο ναυπηγείο. Συνολική αξία συμφωνίας 460 εκατ δολαρίων.

 

- Μνημόνιο Συμφωνίας (MOU) μεταξύ είναι oι δύο οργανισμοί να συζητήσουν την σύναψη Δανειακών Συμβάσεων Diana Shipping Inc, με την ICBC, με σκοπό την αγορά νεότευκτων πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου ναυπηγημένων στην Κίνα καθώς και την χρηματοδότηση επενδύσεων της Diana Shipping Inc. εκτός Κίνας όπου θα υπάρχουν και Κινέζικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αξία συμφωνίας 200 εκ. δολάρια.

 

- Δανειακή Σύμβαση μεταξύ της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export- 8 Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 64 εκ. δολάρια.

 

- Πλαίσιο Συνεργασίας για τη συμφωνία χρηματοδότησης της Thenamaris (Ships Management) Inc. από την Export-Import Bank of China. Αξία συμφωνίας 300 εκ. δολάρια.

 

- Χρηματοδότηση δύο Capesize Bulk Carriers. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Δανείου η Τράπεζα Export-Import Bank of China συμφωνεί να δανείσει το ποσό των 57,36 εκ δολαρίων στην Oceanbulk Maritime LLC για τη μερική χρηματοδότηση της αγοράς των υπό ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με αριθμό H1312 και H1313 τα οποία κατασκευάζονται στη ναυπηγείο SHANGHAI WAIGAOQIAO SHIPBUILDING CO., LTD. Αξία συμφωνίας 57,36 εκ. Δολαρίων.

 

- Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Enterprise Greece και του China State Construction & Engineering Corporation (CSCEC).

 

- Συνεργασία της SUMEC και της EDF για την από κοινού επένδυση για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα. Η EDF θα αναπτύξει 50MW αιολικών την περίοδο 2014-2015 και 150 MW για την περίοδο 2015-2017. Οι εταιρίες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας στα παραπάνω έργα. Αξία συμφωνίας 273 εκ. δολαρίων.

 

- "CONTRACT EFFECTIVENESS AGREEMENT" μεταξύ των εταιριών Veritas Ship Management Ltd και China National Aero- Technology Corporation Shanghai Limited Liability Company, για την κατασκευή 8 x 13 64,000 Deadweight Tons Bulk Carriers στην Taizhou Kouan της China. Αξία συμφωνίας 215 εκατ δολαρίων.

 

- Στρατηγική συμφωνία ανάπτυξης της κατηγορίας του ελληνικού κρασιού στην Κίνα με έμφαση στις μάρκες Μπουτάρη (Boutari) και Κυρ-Γιάννη (Kir-Yianni) και με στόχο αγορών εντός της επόμενης πενταετίας που θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια δολάρια. Τα δύο μέρη θα χρηματοδοτήσουν την προβολή και προώθηση του ελληνικού οίνου και πολιτισμού αξιοποιώντας ιδιωτικούς και εθνικούς πόρους για το σκοπό αυτό. Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη μελλοντική αξιολόγηση περαιτέρω συνεργασιών και σε άλλους συναφείς τομείς.

 

- Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες λατομική επιχείρηση και βιομηχανία μαρμάρου και γρανίτη με έδρα τη Δράμα και η εταιρεία China Light Resources Import & Εxport Corporation με έδρα το Πεκίνο της Κίνας συμφωνούν να πωλήσει η πρώτη στη δεύτερη 25.000 τόνους προϊόντων μαρμάρου μέσα στην τριετία 2014-2017. Αξία συμφωνίας 13,65 εκ. Δολαρίων.

 

- 5ετης συμφωνία αγοράς κρασιού της εταιρίας «Alpha Estate» από την «Anhui Wine Mall Trading Co Ltd». Αξία συμφωνίας 4,11 εκ. δολαρίων.

 

- Εμπορική συμφωνία πώλησης εμφιαλωμένων οίνων μεταξύ της ελληνικής εταιρίας Shanghai Meditela Commerce and Trade Co., Ltd., Mediterra οινοποιητικής Creta Olympias S.A, μέλος του ομίλου ΔΕΜΚΟ και της κινεζικής εταιρείας Shanghai Meditela Commerce & Trade Co., Ltd. με σκοπό την προώθηση ποιοτικών Ελληνικών Κρασιών στην Κινεζική και Ασιατική Αγορά. Αξία συμφωνίας 1 εκ. Δολάρια.

 

- "MESA VOUNOS" Ελληνικό Ελαιόλαδο, μακροχρόνια εμπορική συμφωνία για την προώθηση κρητικού - Ελληνικού ελαιολάδου. Η συμφωνία είναι 10ετής. Αξία συμφωνίας 13,86 εκ. δολαρίων.

akina190614

Το κινεζικό ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον της Κίνας για επενδύσεις στην Ελλάδα επικεντρώνεται στους κλάδους της ναυτιλίας, της ενέργειας, των ακινήτων, των μεταφορών, των αεροδρομίων, των εισαγωγών, και των κατασκευών, όπως αποκάλυψε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εμπορίου της κινεζικής κυβέρνησης, Γκάο Γιάν σε συνέντευξη Τύπου.


Ο Γκάο υπογράμμισε την αισιοδοξία της κινεζικής πλευράς για τη θετική έκβαση του ταξιδιού του Κετσιάνγκ, επισημαίνοντας πως «θα φέρει πολλά αποτελέσματα. Και οι δύο πλευρές θέλουμε να προωθήσουμε το άνοιγμα των αγορών, την ενθάρρυνση της συνεργασίας σε επιχειρηματικό επίπεδο και την προώθηση των επενδύσεων, στις επιτροπές και στα εμπορικά επιμελητήρια».


Επίσης τόνισε πως η Κίνα θα στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης.

 

Την «ανεβασμένη» διάθεση της Κίνας για επενδύσεις στη χώρα μας τόνισε και ο ίδιος ο κ. Κετσιάνγκ σε άρθρο του στην Καθημερινή. Ο κινέζος Πρωθυπουργός προσδιόρισε ως νέα πεδία πιθανών επενδύσεων τους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών, ενώ μίλησε για ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών.

 

Σε ότι αφορά το λιμάνι του Πειραιά, σημείωσε ότι «θα εργασθούμε από κοινού με την Ελλάδα για να μετατρέψουμε το λιμάνι του Πειραιά στο καλύτερο του είδους του στην Μεσόγειο».

 

Ο Κετσιάνγκ υπογράμμισε τα πολύ πλούσια πλεονεκτήματα της Ελλάδας στον τουρισμό, γεογνός το οποίο θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζο-ελληνικής συνεργασίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες το κινεζικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και για τα αεροδρόμια της Αθήνας και το Καστέλι της Κρήτης, ενώ το βλέμμα είναι έντονα στραμμένο και σε deals μεταξύ Ελλήνων εφοπλιστών και κινεζικών τραπεζών για τη ναυπήγηση πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία.

 

Ο κινέζος Πρωθυπουργός συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή στο Ικόνιο όπου θα εγκαινιάσουν την συνεργασία Cosco-TΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά προϊόντων της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Huawei στην Τσεχία, ενώ θα μιλήσουν αργότερα και στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας.

 

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μεταβεί και στην Κρήτη όπου εκτός από το αεροδρόμιο στο Καστέλι και την επένδυση σε συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών στο νησί, ενδιαφέρον αναμένεται να εκφραστεί για συμφωνίες γύρω από τις εξαγωγές των ελληνικών επιχειρήσεων προς την κινεζική αγορά, για προϊόντα όπως το ελαιόλαδο και το κρασί. Θα τον συνοδεύσει ο Αντώνης Σαμαράς και θα τον ξεναγήσει στο Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινέζοι θέλουν να εκμεταλλευτούν το θεσμικό πλαίσιο παροχής βίζας για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:22 - 19 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.