ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλοκαιρινός "αγώνας δρόμου" για τα προαπαιτούμενα

00:01 - 23 Ιουν 2014 | Οικονομία
Καλοκαιρινός "αγώνας δρόμου" για τα προαπαιτούμενα
Την αξιοπιστία της απέναντι στους εταίρους καλείται να αποδείξει η κυβέρνηση, μετά τη δέσμευσή της στο τελευταίο Eurogroup, δια στόματος Γκίκα Χαρδούβελη, για εφαρμογή των προαπαιτούμενων του Μαΐου, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι από την πορεία των επομένων ημερών θα κριθούν πολλά σε σχέση με την κρίσιμη διαδικασία για την εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Άλλωστε η αναφορά του προέδρου τη Ευρωομάδας, υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούμ Ντάιζενμπλουμ, ήταν ξεκάθαρη.

aelladar220614

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ με δηλώσεις τόνισε αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Ελλάδας ότι "πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά", ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα, "καλωσορίζοντας" με αυτόν τον τρόπο τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Για όσους δεν το κατάλαβαν, από την πλευρά του, ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγ, επανέλαβε ότι τα 2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν προς την Ελλάδα μόλις ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμα. Ανέφερε ότι συνολικά ο EFSF έχει εκταμιεύσει 139,9 δισ. Ευρώ προς την Ελλάδα, και απομένουν προς εκταμίευση συνολικά 3,8 δισ. Ευρώ.

 

Παράλληλα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε πως δεν είναι ακόμα σαφές αν είναι αναγκαία η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, θέτοντας παράλληλα τρεις προϋποθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση: την ικανοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Συστάσεις Μαξίμου σε υπουργούς

Γι΄ αυτό μετά το σαφές μήνυμα που εξέπεμψε προς τους εταίρους ο νέος υπουργός Οικονομικών στο τελευταίο Eurogroup, το Μαξίμου έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο άμβλυνσης των διαφοροποιήσεων υπουργών και υφυπουργών σε σχέση με πολιτικές που έχουν ήδη ψηφιστεί και δρομολογηθεί.

 

Σημειώνεται ότι οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί θέλησαν να δώσουν ένα στίγμα αλλαγής και έτσι έδωσαν την εντύπωση ότι το μνημόνιο έχει πάει... περίπατο. Ωστόσο επειδή, όπως καταφαίνεται από τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, περιθώρια για αμφισβητήσεις δεν υπάρχουν, το σιωπητήριο εστάλη από τον Πρωθυπουργό, σε όσους επιδίωξαν με αφορμή τον ανασχηματισμό να ξεδιπλώσουν προσωπικές στρατηγικές. Ενδεικτικό είναι τα όσα είπε ο νέος υπουργός Εσωτερικών το Σαββατοκύριακο, ο οποίος είχε δώσει συνέντευξη προηγουμένως σε Κυριακάτικο φύλλο αφήνοντας ανοικτό το να μη γίνουν απολύσεις. Επανήλθε με διορθωτική ανακοίνωση και πήρε πίσω τα όσα είπε για το "καυτό" θέμα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.

aellada220614

Παράλληλα, για να χρυσώσει το ... χάπι, το Μαξίμου διεμήνυσε με νόημα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι στόχοι τα κυβέρνησης είναι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά όλα αυτά σε συνάρτηση με την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση καλείται σε τεστ αντοχής μέχρι τον Αύγουστο, οπότε και θα κριθεί το κατά πόσον έχουν εκπληρωθεί οι απαιτήσεις των δανειστών για να εκταμιευθούν τα 2 δισεκ. των υποδόσεων Ιουνίου και Ιουλίου αλλά και τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης.

 

Πάντως, η όλη προσπάθεια αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για άλλη μια φορά, καθώς η προσπάθεια για υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων θα εγγραφεί σε ένα δυσμενές κλίμα λόγω της εκκίνησης των φοροκαταβολών από τους πολίτες. Ο Ιούλιος είναι ο πρώτος μήνας που θα ξεκινήσουν να κάνουν φτερά από τις τσέπες των φορολογουμένων χρήματα για τις πρώτες δόσεις φόρων που μέχρι το τέλος του έτους αθροιστικά θα ξεπεράσουν τα 10 δισεκ. ευρώ, εφόσον βέβαια καταβληθούν...

Συντάσσεται το ΠΑΣΟΚ

Τα μηνύματα από το ΠΑΣΟΚ παραπέμπουν σε συστράτευση παρά την αγωνία που έχει εκφραστεί επανειλημμένως, δηλαδή, ότι χρειάζεται και μια.... αριστερή δόση πολιτικής για την ανάγκη επιβίωσης της παράταξης. "Αν είναι να υπάρχει αύριο το περιθώριο για μια διαπραγμάτευση που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο, αυτό θα γίνει μόνο με τα προαπαιτούμενα του Μαΐου και του Ιουνίου", αναφέρει ο Χρήστος Πρωτόπαπας στέλνοντας το μήνυμα στο Μαξίμου.

aella220614

Ειδικότερα για τις διαφωνίες εντός της κυβέρνησης ο κ. Πρωτόπαπας τονίζει ότι δημιουργούν προβλήματα "διότι δημιουργείται μια αίσθηση στην κοινωνία, ότι τίθενται όλα σε αμφισβήτηση και ότι πρέπει να επιλέξουμε πού θα δοθεί η μάχη. Η μάχη θα δοθεί κεντρικά".

 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την πρωτοβουλία για συνάντηση τη Δευτέρα με στελέχη του Μαξίμου και τους συναρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αναζητηθούν οι απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που θέτουν πολίτες και φορείς σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζεται ότι πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα αφορά αφενός την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου την προστασία και στήριξη των καταναλωτών.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.