ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψάχνουν αγοραστή 21 θαλάσσια «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη

10:05 - 24 Ιουν 2014 | Οικονομία
Ψάχνουν αγοραστή 21 θαλάσσια «οικόπεδα» σε Ιόνιο και Κρήτη
Στις 1 και 2 Ιουλίου θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, με τους ενδιαφερόμενους να πρέπει να υποβάλλουν σχετικό αίτημα μέσα σε 90 ημέρες.

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστούν από τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ενώπιον 500 εκπροσώπων πετρελαϊκών εταιρειών, πρεσβειών και ενεργειακών κολοσσών στο Λονδίνο τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρείας PGS στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη. Οι περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ώστε να διενεργηθούν έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν χωριστεί σε 21 θαλάσσια «οικόπεδα», σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

«Αγκάθι» στην όλη διαδικασία παραμένει η εκκρεμότητα όσον αφορά τη «χάραξη» ΑΟΖ με την Ιταλία, την Αλβανία και τη Λιβύη. Ωστόσο, δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από διαδοχικές συσκέψεις, και οι σχετικοί χάρτες θα είναι σύμφωνοι με τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Τα οικόπεδα στο Ιόνιο ορίστηκαν τηρώντας την ουδέτερη ζώνη απόστασης, ώστε να μην υπάρξουν αντιδράσεις από την Ιταλία και την Αλβανία, ενώ όσον αφορά τη νότια Κρήτη, θέμα ενδέχεται να εγείρει η Λιβύη καθώς υποστηρίζει ότι η Γαύδος δεν έχει ΑΟΖ.

«Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές προτάσεις, που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις», δήλωσε στο Mega ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, Σόλων Κασίνης, αναφέροντας πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες, όπως η Total.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.