ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Συνεχίζει πτωτικά, χωρίς τζίρο - Οι ξένοι ανησυχούν για την έξοδο στις αγορές και τις μεταρρυθμίσεις

12:01 - 24 Ιουν 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Συνεχίζει πτωτικά, χωρίς τζίρο - Οι ξένοι ανησυχούν για την έξοδο στις αγορές και τις μεταρρυθμίσεις
Πτωτικά για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα με διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, περίπου 1,5% υποχωρεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α. που διαπραγματεύεται στα όρια των 1.250 μονάδων, εξαντλώντας το προβλεπόμενο περιθώριο διόρθωσης, το οποίο κατά τους αναλυτές μπορεί να "εκτονωθεί" στη περιοχή των 1.245 μονάδων.

 Η επιφυλακτικότητα και κατ’ επέκταση η μεταβλητότητα κυριαρχούν, με τους επενδυτές να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ως προς την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τη στιγμή που οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται να έχουν «παγώσει».  Οι συναλλαγές και σήμερα πάντως, είναι υποτονικές περί τα 22 εκατ. ευρώ.

 

Με κέρδη 0,60% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,69 ευρώ. Με πτώση 1,64% η Alpha Bank στα 0,718 λεπτά. Με πτώση 2,13% η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 2,76 ευρώ. "Βουτιά" άνω του 6% στα 31,30 ευρώ για τη Folli Follie,μικρή πτώση 0,17% στα 11,57 ευρώ για τη ΔΕΗ, πτώση 0,91% στα 13,07 για τον ΟΠΑΠ. Με -3,4% στα 13,36 ευρώ η ΜΕΤΚΑ.

 

Οριακή πτώση 0,86% στον ΟΤΕ στα 11,50.

 

Οι ξένοι ψάχνουν να βρουν έναν ισχυρό λόγο για να πιστέψουν στο σενάριο του Greekovery, το οποίο ανακόπηκε λόγω των εκλογών και αποτελεί στοίχημα το πότε θα «επανασυνδεθεί».

 

Μεταβλητότητα που ενδεχομένως διαρκέσει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, «βλέπουν» οι παράγοντες της αγοράς στο Χρηματιστήριο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, το οποίο συμπίπτει με την επίσκεψη του επικεφαλής της JP Morgan κ. Jamie Dimon, o ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, το οικονομικό επιτελείο και τις διοικήσεις των τραπεζών.

 

Την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους ξένους προκειμένου να καταστεί εφικτή μία ακόμα έξοδος της χώρας στις αγορές με πιθανότερο σενάριο αυτό της έκδοσης επταετούς ομολόγου μέχρι 3 δις. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτός είναι και ο λόγος που οι ξένοι διακρατούν ρευστότητα, με τον τζίρο να έχει υποχωρήσει στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ (σ.σ. εξαίρεση η συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής λόγω του rebalancing με αφορμή την είσοδο της Alpha στον Eurostoxx) εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

 

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο λόγος που οι ξένοι είναι επιφυλακτικοί συνδέεται αφενός με την διάθεση της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα στις αγορές. Αυτό μπορεί να έγινε τον περασμένο Απρίλιο για ποσό 1,5 δις. ευρώ, προκειμένου να ωφελήσει την κυβέρνηση επικοινωνιακά, ωστόσο δεν απέδωσε, λόγω της υποχώρησης των ποσοστών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές.

 

Εκείνο το οποίο θα ευνοούσε την έξοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και την επανασύνδεση της αγοράς με το ανοδικό σενάριο, δεν είναι άλλο από τη θεσμοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την έναρξη των ιδιωτικοποιήσεων, όπως η «μικρή ΔΕΗ» ή οι εταιρείες ύδρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

 

Η πώληση του ΑΔΜΗΕ, δεν αφορά τόσο το Δημόσιο, ως προς το σκέλος των εσόδων, αλλά τη ΔΕΗ, αφού ο Διαχειριστής αποτελεί θυγατρική της Επιχείρησης, οπότε τα έσοδα από την πώληση του 66% θα κατευθυνθούν στα ταμεία της για τη μείωση του δανεισμού της. Ακόμα και η πώληση του ΑΔΜΗΕ πάντως, θα έδινε θετικό σήμα στις αγορές, αν και υπάρχει το προηγούμενο της ΔΕΣΦΑ και βεβαίως το ναυάγιο της ΔΕΠΑ και την απόσυρση του ενδιαφέροντος από την Gazprom.

 

Δηλαδή, οι ξένοι ψάχνουν να βρουν έναν ισχυρό λόγο για να πιστέψουν στο σενάριο του Greekovery, το οποίο ανακόπηκε λόγω των εκλογών και αποτελεί στοίχημα το πότε θα «επανασυνδεθεί». Πέρα από τις διαρθρωτικές αλλαγές, στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στο συνέδριο του Χ.Α. στον Αστέρα της Βουλιαγμένης την περασμένη Παρασκευή, διαπίστωσαν ότι πολλοί από τους ξένους επενδυτές είναι απολύτως ενημερωμένοι για τα πολιτικά σενάρια στη χώρα μας και το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο με αφορμή α) τις διαπραγματεύσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, και β) την ανάδειξη ισχυρής πλειοψηφίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η θητεία του οποίου λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι εντολές αγορών έχουν παγώσει, καθώς οι ξένοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους, να υπάρξει κάποιο ατύχημα, είτε λόγω εκλογών, είτε λόγω μεταρρυθμιστικής κόπωσης, είτε λόγω των Ευρωπαϊκών τραπεζικών stress tests τον προσεχή Νοέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.