ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Σταθερή η πολιτική στόχευση για πλεονάσματα, αλλά με "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των μέτρων…

17:40 - 26 Ιουν 2014 | Οικονομία
ΥΠΟΙΚ: Σταθερή η πολιτική στόχευση για πλεονάσματα, αλλά με "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των μέτρων…
Δεν αλλάζει η πολιτική στόχευση του υπουργείου Οικονομικών, που στο κεντρικό της πυρήνα έχει τη διασφάλιση πρωτογενών πλεονασμάτων και επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Υπουργείου.

Ωστόσο, όπως είπε η ίδια πηγή, θα γίνει "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας για όλα τα μέτρα τετραετίας για σχέση απόδοσης και κοινωνικού κόστους". "Στόχος η δημιουργία «εργαλειοθήκης» για καλύτερη διαπραγμάτευση. Πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο¨", ανέφερε χαρακτηριστικά.

aoikonomikon260614

Η πολιτική πίεση από στελέχη της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα μηνύματα που έχουν σταλεί στην οδό Νίκης, από το μέτωπο της πραγματικής οικονομίας (διόγκωση ληξιπρόθεσμων χρεών, μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή δηλώσεων), έχουν οδηγήσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στην απόφαση να επιδιώξει τη διερεύνηση των εισπρακτικών μέτρων του Μνημονίου που έχουν επιβληθεί την τελευταία τετραετία.

 

Η διαπίστωση, άλλωστε, ότι η δοσολογία των μέτρων είχε δυσανάλογο κοινωνικό κόστος σε σχέση με το εισπρακτικό αποτέλεσμα, δημιουργεί προβληματισμό για το πού θα πάει το καράβι της οικονομίας το 2015. Ωστόσο, το μίγμα πολιτικής, πιθανές αναθεωρήσεις ή και διορθώσεις που θα κληθεί το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων να προτείνει, τελούν υπό την αίρεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων αλλά και της ανάπτυξης της οικονομίας το επόμενο έτος.

 

Πάντως, κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, άφησε να εννοηθεί ότι αμέσως μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 2 δις€ των υποδόσεων, θα αρχίσει ζητηθεί από το ΣΟΕ η διερεύνηση των μέτρων στην κατεύθυνση της καλύτερης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής τους. Όλα αυτά βέβαια παραπέμπονται για τη «μετά τρόικα εποχή» όπως ανέφερε άλλη πηγή του υπουργείου.

 

Φορολογικά, με αιχμή τον Φόρο Ακινήτων Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης κ.ά. θα τεθούν επί τάπητος. ώστε να εξεταστεί η αποδοτικότητά τους εφόσον πάντα η οικονομία περάσει σε φάση ανάπτυξης σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπ. Οικονομικών.

aoikon260614

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο παράγοντας του υπουργείου, "δεν είναι μόνο η έκτακτη εισφορά που πρέπει να ξαναδούμε, αλλά και τα χαρακτηριστικά του ΕΝΦΙΑ, για παράδειγμα. Αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια. Πρέπει να υπάρξει διερεύνηση όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί την τελευταία τετραετία".

 

Με φόντο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, για το υπόλοιπο των 8,9 δις€ του Προγράμματος έως το τέλος του έτους, το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει "Ανάλυση Ευαισθησίας όλων των πολιτικών και να ικανοποιηθεί ο πολίτης ώστε να βλέπει το άσπρο φως στο τέλος της ημέρας". Ωστόσο, το ίδιο στέλεχος επεσήμανε ότι "παράλληλα οι προϋπολογισμοί πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι γιατί δεν υπάρχουν πλέον «δωρεάν γεύματα".

 

Καθήκον της νέας ηγεσία του υπουργείου, όπως την προσδιόρισε ο αξιωματούχος, είναι να διατηρηθεί ότι έχει επιτευχθεί έως τώρα και να καταλάβει ο πολίτης ότι "κάτι πάει καλά". "Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (ανάλυση ευαισθησίας δηλαδή ανάλυση σε τεχνικό επίπεδο) και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές", υποστήριξε ο ίδιος, λέγοντας επίσης ότι "οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές. Πρέπει όμως επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε. Η τρόικα δεν είναι η Θεά που νομίζετε. Η υλοποίηση των milestones είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας".

aoikonomiko260614

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες δικαιώνονται κλάδοι εργαζομένων που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη για τις περικοπές στις αποδοχές τους, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι "για τις αποφάσεις του ΣτΕ θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Το σωστό είναι να εξεταστεί συνολικά το θέμα. Πρέπει όμως το θέμα να συζητηθεί και με τα κόμματα της Συγκυβέρνησης".

 

Ακόμα, όπως προέκυψε από τις επισημάνσεις, το οικονομικό επιτελείο είναι αποφασισμένο να ασχοληθεί με το θέμα της φοροδιαφυγής, ώστε να ελαφρυνθεί ο πολίτης από την πάταξή της, αφού όπως είπε το ίδιο στέλεχος "είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθούμε πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς". Πάντως, ο σχεδιασμός θα γίνει με την νέα ΓΓΔΕ, Κατερίνα Σαββαϊδου, ενώ βάρος θα δοθεί "στην ηλεκτρονικοποίηση και στην η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας".

 

Εν τω μεταξύ, την ρευστότητα στην αγορά θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία, καθώς επηρεάζει καταλυτικά την πορεία εξόδου από την ύφεση. Ο αξιωματούχος του υπουργείου υποστήριξε ότι "το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία" και είπε ότι "οι τράπεζες πρέπει να επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα (μετά το δημόσιο), για την οποία όμως θα απαιτηθούν τουλάχιστον 3 έως 4 χρόνια. Το κλειδί είναι πως θα πέσει χρήμα στην αγορά".

 

Αναφορικά με την κυοφορούμενη έξοδο στις αγορές εντός του θέρους (τον Ιούλιο), το στέλεχος του υπουργείου τόνισε αυτό θα αξιολογηθεί εν καιρό, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι την Δευτέρα, στο EuroWorking Group, θα παραστεί ο νέος Πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

 

Γιώργος Αλεξάκης

aoikonomik260614

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.