ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣτΕ και ληξιπρόθεσμα χρέη οι πονοκέφαλοι του… Αλωνάρη

00:00 - 30 Ιουν 2014 | Οικονομία
ΣτΕ και ληξιπρόθεσμα χρέη οι πονοκέφαλοι του… Αλωνάρη
Η δημοσιονομική «τρύπα» που αναμένεται να δημιουργηθεί από την απόφαση του ΣτΕ, που ακυρώνει τις μισθολογικές περικοπές στους ένστολους, αλλά και η τακτική για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων αποτελούν πρώτης προτεραιότητας ζητήματα για την κυβέρνηση εν όψει και της καθόδου της τρόικας.

Με το δικαστικό σώμα να … αλωνίζει με αποφάσεις που έπονται και δημιουργούν αγωνίες για το σκεπτικό τους, στην αρχή του Αλωνάρη, (… Ιουλίου των γεωργών) την ερχόμενη Τρίτη σε σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους νομικούς εκπροσώπους των ενστόλων θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή. Άλλωστε η κυβέρνηση θα πρέπει εντός της εβδομάδας να βρει λύση στο πρόβλημα βάσει των εξαγγελιών της προηγούμενης εβδομάδας.
Έτσι, το υπουργείο οικονομικών εξετάζει πολλαπλά σενάρια ώστε να επιμερίσει χρονικά τη δημοσιονομική «ζημία» από τις αποφάσεις του ΣτΕ, που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ και να φτάσουν ακόμα και το 1,4 δισεκ. ευρώ. Ουσιαστικά πρόκειται για αναδρομικά από το 2012 αλλά και ετήσιες προσαρμογές σε στελέχη του δικαστικού σώματος, των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, των διπλωματών και των γιατρών του ΕΣΥ. Μόνο, π.χ., η επιβάρυνση του προϋπολογισμού για το 2014(αναπροσαρμοσμένοι μισθοί) αναμένεται για τους δικαστικούς να φτάσει τα 168 εκατομμύρια ευρώ συν 70 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις, από τους ένστολους θα φτάσει στα 420 εκατομμύρια (300 μετά την εκκαθάριση φόρου) συν 130 εκατομ. από τους συνταξιούχους. Σε αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί και ένα ποσό 300 εκατομ. από την αύξηση των μισθών σε ετήσια βάση. Τα εξεταζόμενα σενάρια περιλαμβάνουν σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών σε βάθος δεκαετίας ώστε να υπάρξει επιμερισμός του βάρους, συμψηφισμός μέρος των αναδρομικών με το κοινωνικό μέρισμα και διαμόρφωση νέου μισθολογίου με περικοπές λιγότερες από το 10% που επεβλήθησαν το Νοέμβριο του 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Έμφαση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμών χρεών
Την ίδια ώρα σε μια προσπάθεια να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να επιβάλλει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τις τρύπες από τις δικαστικές αποφάσεις αναμένεται να διαπραγματευτεί με την τρόικα τη διεύρυνση των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών. Στόχος να μειωθεί το ποσό κάθε δόσης ώστε να διευκολυνθεί ο φορολογούμενος που δείχνει νεύμα συνεργασίας. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι και η νέα ΓΓΔΕ Αικ. Σαββαϊδου σε συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου θα καταστρώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που εφόσον εγκριθεί κι από την τρόικα θα συμπεριλαμβάνει αυξημένες δυνατότητες αποπληρωμών για όσους χρωστούν. Γωνρίζουν άλλωστε καλά στην οδό Νίκης ότι οι μέχρι σήμερα ρυθμίσεις σε συνδυασμό με την απειλή του εγκλεισμού σε φυλακές για όσους χρωστούν στο δημόσιο δεν έχει επιφέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα καθώς τα χρέη προς το δημόσιο έχουν φτάσει τα 66,4 δισεκ. ευρώ με χειρότερο το δεδομένο ότι αυξάνονται με ρυθμό 500 εκατομμυρίων το μήνα μόνο το 2014!
Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 22:19 - 29 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.