ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρώμε 300 εκατ. αυγά Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας

00:01 - 01 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τρώμε 300 εκατ. αυγά Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας
Το 1/3 των αυγών που κυκλοφορούν στην εσωτερική αγορά, αν και χαρακτηρίζονται ως παραγωγή Θήβας ή Μαραθώνα, είναι προελεύσεως Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Σύμφωνα με αποκλειστικά στοιχεία του Reporter, από τα 900 εκατ. αυγά που είναι η συνολική εγχώρια παραγωγή, το 1/3 δηλαδή τα 300 εκατ. αυγά έχουν παράνομα ελληνοποιηθεί. Φαινόμενο που όπως  μας λέει μέλος της Ένωσης Αυγοπαραγωγών Ελλάδος, τα τελευταία χρόνια έχει λάβει και λόγω της οικονομικής κρίσης τρομακτικές διαστάσεις.

augamaim300614

Κατά την ίδια πηγή, κάποιες μικρές μονάδες διέκοψαν την λειτουργία τους, καθώς δεν διέθεταν τα απαιτούμενα κεφάλαια να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ άλλοι παραγωγοί προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος μείωσαν στο μισό την παραγωγή τους, καλύπτοντας το κενό με παράνομες φθηνές εισαγωγές.

  

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από μία τετραετία, για την εγχώρια παραγωγή χρησιμοποιούνταν 5,5 εκατ. κότες οι οποίες απέδιδαν 1,5 δις. αυγά, ενώ σήμερα μιλάμε για 3 εκατ. κότες οι οποίες αποδίδουν 900 εκατ. αυγά. Τα οποία, όμως, δεν επαρκούν για την εγχώρια κατανάλωση- άμεση ή έμμεση μέσω των τροφίμων, της ζαχαροπλαστικής κλπ.- που ανέρχεται στα 2 εκατ. αυγά  με την κατά κεφαλήν κατανάλωση να διαμορφώνεται στα 140 αυγά.  

 

Το θέμα είναι το πού υπάρχουν τα παράνομα βαφτισμένα ελληνικά αυγά ή γενικώς τα εισαγόμενα αυγά, προκειμένου ο καταναλωτής να τα αποφύγει. Η απάντηση στελεχών του κλάδου ειναι αφοπλιστική. Παντού, καθώς όπως λένε, ακόμη και σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα έχουν εμφανιστεί αυγά από τη Βουλγαρία. Αν και σε αυτή ξεκαθαρίζουν  ότι οι εισαγωγές είναι νόμιμες, καθώς υπάρχουν και οι σχετικές ενδείξεις πάνω στο αυγό και στην συσκευασία.

 

Ειδικότερα, δε, για τα αυγά που είναι "μαϊμού- ελληνικά", αποτελεί κοινό μυστικό και μεταξύ των παραγόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ότι η μεγαλύτερη διακίνηση γίνεται από τα μικρά σημεία λιανικής και κυρίως στις Λαϊκές αγορές, ενώ αγνώστου προελεύσεως είναι και τα αυγά που χρησιμοποιούνται στην εστίαση, στον ξενοδοχειακό κλάδο κ.λπ. 

augamaimo300614 

Που όμως αποδίδεται η αυξανόμενη διείσδυση των παράνομων εισαγωγών σε ένα τόσο παραδοσιακό κλάδο της οικονομίας; Στα αξιόλογα έσοδα που αποφέρει και μόνο. Μολονότι δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία, εκτιμάται ότι οι πωλήσεις από τις παράνομες εισαγωγές φτάνουν στα επίπεδα των επώνυμων ελληνικών εταιριών. Οι τελευταίες εμφανίζουν συνολικό τζίρο μεταξύ 130-150 εκατ. ευρώ.
 
Παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν ότι η ένταξη των αυγών (όπως το κρέας και το γάλα) στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ του υπουργείου αγροτικής Ανάπτυξης, μπορεί να εμποδίσει τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Ουσιαστικά το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά σε έλεγχο των ισοζυγίων όπως ένας παραγωγός τι παράγει και αντίστοιχα τι πουλάει.  

Πρακτικές οδηγίες προς τους καταναλωτές

Πάνω στο κέλυφος θα πρέπει να υπάρχει η ένδειξη "EL" που σημαίνει ελληνικό. Επίσης πάνω στο κέλυφος υπάρχουν οι αριθμοί 0, 1, 2, 3 που σημαίνουν αντίστοιχα βιολογικό, ελεύθερας βοσκής, αχυρώνας, κλωβοστοιχεία. 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

augamai300614

Τελευταία τροποποίηση στις 16:42 - 30 Ιουν 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.