ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Infobank Hellastat: Σε "ελεύθερη πτώση" η κατανάλωση ελαιόλαδου

10:27 - 01 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Infobank Hellastat: Σε "ελεύθερη πτώση" η κατανάλωση ελαιόλαδου
Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε περικοπή δαπανών ακόμα και για βασικά είδη διατροφής, όπως το ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε., πορεία προς τα κάτω εξακολουθεί να ακολουθεί η εγχώρια αγορά παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου τα τελευταία χρόνια. 

Πιο συγκεκριμένα, την περίοδο 2012/2013 η εγχώρια παραγωγή εκτιμάται ότι ανέκαμψε, ανερχόμενη στους 357.900 τόνους, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 22%, με την κατανάλωση για την ίδια περίοδο να έχει σταθεροποιηθεί στους 200.000 τόνους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2013/2014 θα σημειωθεί μεγάλη πτώση κατά 62%, στους 135.500 τόνους, λόγω κυρίως των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Μάλιστα, η πτώση σε αρκετές από τις κύριες ελαιοπαραγωγικές περιοχές θα ξεπεράσει το 50%.

Η μείωση προέρχεται κυρίως από τα επώνυμα τυποποιημένα προϊόντα, καθώς οι καταναλωτές προτιμούν σε μεγάλο βαθμό χύμα ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση ελαιόλαδου ιδιωτικής ετικέτας αυξάνεται διαρκώς λόγω της χαμηλότερης τιμολόγησής του, με συνέπεια οι τυποποιητές επώνυμων κωδικών να υφίστανται έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις.
Το σημαντικότερο μειονέκτημα για την εγχώρια αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου λόγω του περιορισμένου βαθμού τυποποίησης (στην Ελλάδα τυποποιείται μόνο το 20% της παραγωγής), με συνέπεια το μερίδιο αγοράς των επώνυμων προϊόντων είναι αρκετά μικρότερο σε σχέση με το μέγιστο δυνατό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.