ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: «Όχι» στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο

12:38 - 03 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Σόιμπλε: «Όχι» στο Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο
Απορρίπτει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την πρόταση του οικονομικού ινστιτούτου DIW για την συγκρότηση ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, που θα χρηματοδοτεί κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι η πρόταση είναι λανθασμένη, καθώς δεν εστιάζει στο πραγματικό πρόβλημα.

«Είναι σαφές ότι στην Ευρώπη χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται απορρόφηση των υφισταμένων πόρων. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν επενδυτικά ταμεία», υποστηρίζει.

Το DIW προτείνει τη συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, κατά το πρότυπο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, με ιδιωτικά κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις, ώστε να επενδύονται ετησίως στην Ευρώπη κεφάλαια της τάξεως των 180 δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με τα κεφάλαια που δαπανώνται σήμερα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το σημείο της πρότασης που αφορά στις κρατικές εγγυήσεις, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι δεν αποτελεί «πρωτότυπη πρόταση», καθώς «εάν το Ταμείο μου διαθέτει κρατικές εγγυήσεις, μπορώ φυσικά να αντλήσω όσα χρήματα θέλω».

eib

Άλλωστε, όπως υπενθυμίζει ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής (CDU) και πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής Γκίντερ Κριχμπάουμ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, αν και διαθέτει κεφάλαια ύψους 6 δισ. ευρώ, έχει απορροφήσει μόνο από τη Γαλλία κεφάλαια της τάξεως των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά τους, οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), κυβερνητικοί εταίροι του CDU στη γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνουν, διά στόματος του αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Κάρστεν Σνάιντερ, ότι τα κεφάλαια για την τόνωνη των επενδύσεων θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από τα έσοδα του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

«Για αυτό το λόγο θα πρέπει να εφαρμοσθεί άμεσα το μέτρο (σ.σ. για τον φόρο συναλλαγών)», τονίζει.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 03 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.