ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανατροπές στην ασφάλιση των ΙΧ - Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες

08:33 - 04 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Ανατροπές στην ασφάλιση των ΙΧ - Τσουχτερά πρόστιμα για τους παραβάτες
Ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ασφάλισης των αυτοκινήτων φέρνει το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4261/2014), που αφορούν τόσο τους οδηγούς όαο και τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Όπως διευκρινίζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το νέο πλαίσιο είναι σε ισχύ από τις 5 Μαΐου και όχι από την 1η Ιουλίου, όπως αναφέρεται σε ορισμένα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, οι βασικές αλλαγές είναι οι εξής:

- Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα).
- Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο.
- Το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους.

troxaia
- Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο Νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο όχημα μαζί με το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με αυτή (π.χ. την ειδοποίηση πληρωμής).
- Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε: €1.000 για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, €500 για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και €250 για τα δίκυκλα.

Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες.

Στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:58 - 04 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.