ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: Διευρύνει την έρευνα για τη χαμηλή φορολογία των πολυεθνικών

15:49 - 04 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Κομισιόν: Διευρύνει την έρευνα για τη χαμηλή φορολογία των πολυεθνικών
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευρύνει την έρευνα της για το λεγόμενο "φορολογικό αρμπιτράζ", δηλαδή τις συμφωνίες ορισμένων χωρών της ΕΕ, όπως του Λουξεμβούργου, με πολυεθνικές, κυρίως επιχειρήσεις, με τις οποίες αυτές καταφέρνουν να έχουν χαμηλότερη φορολογία, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος, που γνωρίζει καλά το θέμα, "η Κομισιόν συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις φορολογικές πρακτικές των κρατών-μελών [...] και αυτό ίσως οδηγήσει σε νέες επίσημες έρευνες". 

Τον Ιούνιο, η Κομισιόν προειδοποίησε την Ιρλανδία, μία ακόμα χώρα που προσφέρει "ευνοϊκό" φορολογικό καθεστώς, ότι ενδέχεται να διεξάγει σχετικές έρευνες και σε άλλες επιχειρήσεις, πέρα από την Apple.

"Θα ήταν πρόωρο να κάνουμε εικασίες για το αν [...] μπορεί να ανοίξουν νέες έρευνες σε κάποια συγκεκριμένη χώρα", προσέθεσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

foro1

Το Λουξεμβούργο είναι έδρα για πολλούς πολυεθνικούς κολοσσούς, όπως η Amazon, η Caterpillar και η Vodafone.

Οι Βρυξέλλες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό που βλέπουν ως αθέμιτο φορολογικό ανταγωνισμό. 

Επισήμως, η Κομισιόν είχε αναφερθεί στο Λουξεμβούργο, τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας, σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών τήρησε σήμερα "σιγή ιχθύος" για το θέμα, ενώ στο μοναδικό σχόλιο που είχε κάνει για την υπόθεση, τον Ιούνιο, τόνιζε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων από τις απαιτήσεις της Κομισιόν για παροχή πληροφοριών.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:13 - 04 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.