ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες εγγραφές

09:58 - 08 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες εγγραφές
Σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες εγγραφές προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με στόχο να ενισχυθούν τα κίνητρα για τη συμμετοχή -κυρίως των ξένων επενδυτών- σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ΔΣ της Επ.Κεφαλαιαγοράς (με ημερομηνία 3 Ιουλίου) μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρέωση δέσμευσης των κεφαλαίων των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν σε δημόσια προσφορά, αφού την ευθύνη για το settlement risk θα έχει ο ανάδοχος.

Η υποχρέωση αυτή είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που υπάρχει για τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις ΑΜΚ, καθώς, βεβαίως, κανείς δεν θέλει να δεσμεύει τα κεφάλαιά του για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ase1

Επίσης, δεν θα ισχύει πλέον το όριο του 4% για τη συμμετοχή τους στην κατανομή μετοχών, καθώς και το όριο του 2% για τους ιδιώτες επενδυτές.

Επιπλέον, η απόφαση προβλέπει ότι το ποσοστό των μετοχών που θα διατίθενται με δημόσια προσφορά στους ιδιώτες επενδυτές, δεν θα είναι χαμηλότερο από το 30% των μετοχών που προσφέρονται συνολικά.

Η απόφαση της Ε.Κ. αφορά τις δημόσιες προσφορές μετοχών με εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά, τις δημόσιες προσφορές των εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά εταιρειών και, τέλος, τις δημόσιες προσφορές μετοχών χωρίς εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά.

Η απόφαση δεν εφαρμόζεται στην εισαγωγή μετοχών από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με παροχή δικαιώματος προτίμησης υπέρ των μετόχων κατά την περίοδο της έκδοσης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:17 - 08 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.