ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πάνω από 10% οι απώλειες για τις τράπεζες σε τρεις συνεδριάσεις

17:35 - 09 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Χ.Α.: Πάνω από 10% οι απώλειες για τις τράπεζες σε τρεις συνεδριάσεις
Απώλειες 6,47% ο δείκτης το ίδιο διάστημα.

Αν πέρσι τέτοια εποχή ξεκινούσαν οι πρώτες τοποθετήσεις των ξένων στην αγορά ενόψει του Greekovery, φέτος συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι funds, όπως του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή κ. Τζον Πόλσον μειώνουν τη θέση τους στις τράπεζες και συγκεκριμένα από την Alpha Bank, δημιουργώντας την εντύπωση ότι κάτι άσχημο συμβαίνει στη χώρα μας, γεγονός που παρασύρει και άλλους ξένους παίκτες. Με δεδομένο ότι το Χ.Α. αποτελεί αναδυόμενη αγορά, οι επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν σε τέτοιου είδους διακυμάνσεις, υποστηρίζουν παράγοντες του Χ.Α., ωστόσο η ζημιά έχει γίνει και είναι εμφανής στο ταμπλό. Η αγορά έχασε τη στήριξη των 1.180 μονάδων, κλείνοντας την Τετάρτη στις 1.173,01 μονάδες και με απώλειες 1,70%, ενώ βρέθηκε και πιο χαμηλά, στις 1.165 μονάδες, φτάνοντας να υποχωρεί σχεδόν κατά 2,5%.

 

Και επισήμως η χώρα προανήγγειλε την έξοδό της στις αγορές, αφού το βιβλίο κατά τις; Πληροφορίες άνοιξε σήμερα και αναμένεται να κλείσει αύριο στις 19.00 ώρα Ελλάδος. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ζήτηση και πως οι ξένοι επενδυτές έχουν εγγραφεί στο 3ετές ομόλογο των 3 δις. ευρώ στο 3,20%, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι θα ανέβει η απόδοση στο 3,5 – 3,7%. Όπως και να ‘χει όμως, από τις αρχές του χρόνου κι έπειτα, με τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, τα ομολογιακά τους, τα ομολογιακά εισηγμένων, όπως ο Τιτάνας, τα ΕΛΠΕ, η Ιντραλότ, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Motor Oil κ.ά. , η Ελλάδα, οι τράπεζες και οι εισηγμένες έχουν μαζέψει κεφάλαια που ξεπερνούν τα 15 δις. ευρώ. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για ένα καλό κλίμα που ευνοεί τους Ελληνικούς, αλλά οι Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο υποστηρίζουν για κόπωση των ξένων σε ότι αφορά στα Ελληνικά assets, τα οποία είναι επίφοβα, όσο υπάρχει το πολιτικό ρίσκο. Ρίσκο το οποίο αναγνώρισε και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος κ. Ι. Στουρνάρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χαρδούβελης, οι οποίοι ανοιχτά σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι η εκλογολογία κάνει κακό.

 

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές κοιτούν τις εξελίξεις γύρω από το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ. Εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών αναφέρουν πως ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, μπορεί να μην το υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει ότι η κατάσταση θα σέρνεται μέχρι να ανοίξει η Βουλή, τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ως προς το αν θα υπογράψει ο Κάρολος Παπούλιας το νομοσχέδιο έχει να κάνει με την αίτηση δημοψηφίσματος που έχουν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Νέα αναβαθμισμένη τιμή στόχο στα 27 ευρώ (έναντι 25 Ευρώ) και ουδέτερη σύσταση δίνει η Goldman Sachs γοια τη μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ. Ο ισολογισμός της εταιρείας κινείται σχεδόν σε επίπεδα επεκτατικής επένδυσης, σημειώνει ο οίκος. Η δε Barclays περιλαμβάνει τη μετοχή της Alpha Bank στο Ευρωπαϊκό της χαρτοφυλάκιο.

 

Νέα πτώση 2,56% για τον τραπεζικό κλάδο, 3,75% οι απώλειες για Πειραιώς, στο 1,54 ευρώ, 3,08% η Εθνική, στα 2,52, 1,90% η Alpha, στα 0,62 ευρώ και 1,1% η μετοχή της Eurobank, στα 0,355 ευρώ.  Μικρή ήταν η αντίδραση για τη ΔΕΗ στα 10,74 ευρώ, τη Βιοχάλκο στα 4,27 ευρώ, Τέρνα Ενεργειακή στα 3,85 ευρώ και Τιτάν στα 22,99 ευρώ. Τα περισσότερα κέρδη από τον 25άρη κατέγραψαν τα Folli Follie με κέρδη 2,16%.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 164 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, με ταα μεγαλύτερα να πραγματοποιούνται στην Alpha.  

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:53 - 09 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.