ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tράπεζες σκάνε στην Ευρώπη, ρίχνουν τις αγορές και το Χ.Α.

14:28 - 10 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Tράπεζες σκάνε στην Ευρώπη, ρίχνουν τις αγορές και το Χ.Α.
Εισαγόμενοι, συν τα δικά μας πολιτικά προβλήματα και ρίσκα, είναι οι λόγοι για τη σημερινή βουτιά του Χ.Α., πάνω από 2,6%, με τον δείκτη να υποχωρεί στις 1.142 μονάδες.

 Η Espirito Santo Financial Group, η οποία διαθέτει το 25% των μετοχών της τράπεζας Banco Espirito Santo, ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών και των ομολόγων της σήμερα, ανακοινώνοντας ότι "βρίσκεται στη διαδικασία αποτίμησης του χρηματοοικονομικού αντίκτυπου της έκθεσής της" στην  Espirito Santo International, η οποία απέτυχε να αποπληρώσει βραχυπρόθεσμους τίτλους της. Κι ενώ η κεντρική τράπεζας της Πορτογαλίας υποστηρίζει ότι η Banco Espirito Santo μπορεί να αποφύγει "τους κινδύνους μετάδοσης", οι θιγόμενοι επενδυτές εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της τράπεζας, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.

 

H κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας διαβεβαιώνει ότι θα προστατέψει τη Banco Espirito Santo, καθώς η αδυναμία της θυγατρικής εταιρείας να αποπληρώσει ομόλογα έχει προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

 

Η μετοχή της τράπεζας βυθίζεται πάνω από 10% σήμερα και τα ομόλογά της υποχωρουν σε ιστορικά χαμηλά. Τα κρατικά ομόλογα της Πορτογαλίας ηγούνται τη πτώσης των τίτλων των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης, καθώς αναζωπυρώνονται οι ανησυχίες ότι οι τράπεζες παραμένουν ευάλωτες τη στιγμή που η περιοχή εξέρχεται από τη δημοσιονομική κρίση.

 

Ως προς τα δικά μας, σήμερα αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της δεύτερης απόπειρας εξόδου της Ελλάδας στις αγοράς. Η Ελληνική Δημοκρατία ζητάει 3 δις. ευρώ και οι εκτιμήσεις είναι ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,5%, ίσως και πιο κάτω. Εφόσον κλείσει σήμερα η διαδικασία, οι επενδυτές θα μπορούν να γράφονται μέχρι τις 17 Ιουλίου. Αυτό και μόνο, σύμφωνα με την αγορά, κρατάει κάποια ρευστότητα και δεν επιτρέπει τη διοχέτευση νέων κεφαλαίων στην αγορά. Σημειωτέον, ότι αύριο Παρασκευή, αναμένονται τα αποτελέσματα του πρώτου IPO της ΕΛΤΕΧ Άνεμος, ενώ τα roadshows θα συνεχίζονται μέχρι την τελευταία μέρα.

 

Σε κάθε περίπτωση ισχυροί καταλύτες πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να πατήσουν οι επενδυτές για να δικαιολογηθεί κίνηση της αγοράς στην βραχυπρόθεσμη αντίσταση των 1.220 μονάδων, προς το παρόν δεν υπάρχουν.

 

Το πολιτικό ρίσκο, η διαπραγμάτευση για το χρέος που πηγαίνει πιο πίσω, τα Ευρωπαίκά τραπεζικά stress tests, η επιστροφή της τρόικα αποτελούν ζητήματα που απασχολούν τους ξένους, οι οποίοι εξακολουθούν να γράφουν σημαντικές αποδόσεις από πέρσι.

 

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. είναι μεγάλες και ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο στόχαστρο καταγράφοντας απώλειες πάνω από 3%.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:00 - 10 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.