ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα και ομόλογο βάζουν και πάλι ψηλά στην πολιτική ατζέντα τη Χρυσή Αυγή

23:41 - 10 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τρόικα και ομόλογο βάζουν και πάλι ψηλά στην πολιτική ατζέντα τη Χρυσή Αυγή
Με ολομέτωπη επίθεση κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η δικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να γυρίσει τις εντυπώσεις που λόγω τρόικας και προβληματικής εξόδου στις αγορές, τη βάζουν- έστω και προσωρινά- στη "γωνία".

Έτσι ο Αντώνης Σαμαράς, ομού του ΠΑΣΟΚ, στο φόντο και του σοβαρού θεσμικού ζητήματος που έχει ενσκήψει, με το αν νομιμοποιείται η μείζων και η ελάσσων αντιπολίτευση να ζητήσουν από κοινού διεξαγωγή συζήτησης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη ΔΕΗ, βάζουν και πάλι μπροστά τη θεωρία των δύο άκρων.

 

Με αιχμή, λοιπόν, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της ΔΕΗ, αλλά και αναφορών βουλευτών της Αριστεράς για τη 17Ν, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εξαπέλυσε μύδρους κατά του κόμματος της Αριστεράς μιλώντας στο συνέδριο του Economist, καταλογίζοντάς του ότι "πηγαίνει χέρι- χέρι με τους Χρυσαυγίτες".

apolitikikontr100714

Συγκεκριμένα ανέφερε ο πρωθυπουργός: "Τώρα, λοιπόν, που η Ελλάδα προσπαθεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος και σε αυτό τον τομέα, κάποιοι προσπαθούν να το αποτρέψουν. Να το εμποδίσουν. Να το ματαιώσουν... Και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμα και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, χωρίς καν να υπάρχει περίπτωση να επιτύχουν το παραμικρό. Τέτοια τύφλωση, τέτοιος αμοραλισμός. Θαυμάστε τούς τάχα «προοδευτικούς δημοκράτες», χέρι- χέρι με τους χρυσαυγίτες".

 

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δίνοντας απάντηση και στην τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στο ίδιο συνέδριο: "Υπάρχει η υποχρέωση της Ελλάδας να απελευθερώσει την ενεργειακή αγορά, όπως και κάθε κράτος- μέλος της Ευρώπης. Όλες οι χώρες το κάνουν. Κι όλες επωφελούνται. Δεν το κάνουν όλες με τον ίδιο τρόπο. Ούτε με τον ίδιο ρυθμό...

 

Αλλά όλες συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει και διαλέγει η καθεμιά τον τρόπο που της ταιριάζει καλύτερα: Για να καταργήσουν το κρατικό μονοπώλιο, και να καταργήσουν και τη δεσπόζουσα θέση όπου αυτή υπάρχει... Γιατί πρέπει να γίνουν μεγάλες επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές. Πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις; Όπως έγιναν στις άλλες χώρες της Ευρώπης: Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από προγράμματα αποκρατικοποίησης. Που με τη σειρά τους έφεραν χαμηλότερες τιμές και καλύτερες υπηρεσίες".

apolitikikont100714

Γκολ από τα αποδυτήρια της τρόικας

Ωστόσο η επιμονή αυτή του κ. Σαμαρά να ταυτίζει το ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή για το θέμα του ΔΕΗ, έστω κι αν ο "μαγικός αριθμός των 120" που απαιτούνται για τη διενέργεια συζήτησης για δημοσίευμα συγκεντρώνεται χωρίς τη φασιστική ακροδεξιά, έχει διττό στόχο. Αφ' ενός να καλύψει, πιθανές ενστάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ, με δημιουργία πολωτικού κλίματος, αλλά και να φέρει αλλαγή ατζέντας λόγω της ψυχρολουσίας που τόσο ο Γκίκας Χαρδούβελης όσο και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δέχτηκαν από τους δανειστές.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος απουσιάζει στην Κύπρο για τις επετειακές εκδηλώσεις, άλλα στελέχη αυτή τη φορά της Καραμανλικής πλευράς, όπως ο Π. Παυλόπουλος, εκφράζουν προβληματισμό για τους θεσμικούς χειρισμούς στο θέμα του δημοψηφίσματος. Επίσης η εμμονή της τρόικας να βάλει στη "βαθιά κατάψυξη" τα προεκλογικά σενάρια φοροελαφρύσεων, δημιουργεί προβληματισμό στο Μαξίμου, που άλλα έλεγε προεκλογικά κι άλλα θα πρέπει να κάνει τώρα. Έτσι στο πρωινό πρόγραμμα του Πρωθυπουργικού Γραφείου καταγράφεται έκτακτη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

apolitikikon100714

Το πιο σημαντικό τροικανικό ... γκολ, που αδειάζει προεκλογικά φληναφήματα, που εύκολα λέγονται αλλά δύσκολα γίνονται, έχει να κάνει με την παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης τουλάχιστον για το 2015, αλλά και για ισοδύναμα μέτρα για την κάλυψη της δημοσιονομικής "τρύπας" λόγω ειδικών μισθολογίων.

 

Οι δανειστές, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν άφησαν κανένα περιθώρια από την πρώτη τιγμή στον υπουργό να αναφέρει το παραμικρό για φοροελαφρύνσεις, καθιστώντας σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να διορθωθεί το φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και μετά να ανοίξει η κουβέντα για φοροελαφρύνσεις.

 

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου μετά τη συνάντηση, οι δανειστές ζήτησαν να ενημερωθούν για τα διαρθρωτικά προαπαιτούμενα, την έξοδο στις αγορές αλλά και τις υπόλοιπες δράσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να υλοποιηθούν περίπου 600 δράσεις, πολλές από τις οποίες όμως έχουν προχωρήσει.

apolitikik100714

Η ψυχρολουσία των αγορών

Σε όλα αυτά, που κι από μόνα τους είναι πολλά και βαριά, ήλθε να προστεθεί η ψυχρή αντίδραση των αγορών στην έκδοση του τριετούς ομολόγου. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν κατάφερε να αντλήσει χθες τα κεφάλαια των 3 δισ. ευρώ στα οποία στόχευε, αλλά είδε κι ένα δυσάρεστο επιτόκιο για όσα τελικά δανείστηκε στο 3,5%.

 

Έτσι με βάση το επιτόκιο για τα τοκομερίδια και το επιτόκιο της έκδοσης για το 1,5 δισ. ευρώ που άντλησε η χώρα μας από τις χρηματαγορές, θα πληρώσει στη λήξη του ομολόγου, μετά από 3 χρόνια, 166,5 εκατ. ευρώ σε τόκους (πέρα από το κεφάλαιο). Ουσιαστικά κι αυτό είναι άλλο ένα δείγμα ότι θριαμβολογίες ένθεν κακείθεν δεν χρειάζονται, αλλά μόνο σοβαρότητα κι εθνικό σχέδιο...

 

Γιώργος Αλεξάκης

apolitiki100714

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.