ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: Εβδομάδα στενού… μαρκαρίσματος στην κυβέρνηση

00:01 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τρόικα: Εβδομάδα στενού… μαρκαρίσματος στην κυβέρνηση
Στενό πρέσινγκ, ξεκινάει από τη Δευτέρα η τρόικα στην κυβέρνηση, μετά τις πρώτες επαφές αναγνωριστικού τύπου της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς η σύνθεση τόσο της τρόικας όσο και της κυβέρνησης είχαν και νέα μέλη.

Όπως αναφέρει η Real News της Κυριακής, οι δανειστές θα ζητήσουν εξυγίανση ή λουκέτα "αλά ΕΡΤ" σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και Οργανισμούς, ενώ απαιτούν, μεταξύ άλλων, την εκπλήρωση άλλων 8 όρων, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα ζητούν:

  • νέα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2015
  • "ξεκαθάρισμα" των "κόκκινων" δανείων και πλειστηριασμούς ακινήτων οφειλετών
  • περικοπές στις συντάξεις και αναθεώρηση του ασφαλιστικού
  • "κούρεμα" στις δαπάνες για την υγεία
  • κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά και σαρωτικούς ελέγχους για τη φοροδιαφυγή
  • είσοδο ιδιωτών στην αγορά ενέργειας
  • απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
  • άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά.

atroik130714

"Ας μας λένε ό,τι θέλουν, αρκεί να γίνουν όσα πρέπει", δηλώνει σε συνεργάτες του το νέο μέλος της τρόικας στην Αθήνα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος ως ειδικός στο ασφαλιστικό θα έχει σημαντικό ρόλος το νέο κλιμάκιο των δανειστών. Άλλωστε τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με τους διοικητικές των ασφαλιστικών Ταμείων. Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι η ταμειακή κατάσταση των Ταμείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων θα πέσει η διαδικασία ενοποίησης των μηχανισμών απονομής των συντάξεων και η επικείμενη ένταξη των κοινωνικών πόρων στον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Επίσης, το θέμα τα των κόκκινων δανείων, θα τεθεί την Τρίτη επί τάπητος καθώς συνεδριάσει το συμβούλιο για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Η πίεση από την τρόικα είναι μεγάλη για την ανεύρεση λύσης για τα NLPs, καθώς από τις λύσεις που θα επιλεγούν θα καθοριστεί και το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Ήδη η ΤτΕ εξετάζει να αναθέσει σε ειδικούς μελέτη για το πώς γίνεται η διαχείριση σε άλλες χώρες, αλλά και το πώς διαμορφώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας επιχειρήσεων, εν όψει της έναρξης διαδικασιών συγκέντρωσης σε σειρά κλάδων.

atroi130714

 

Σπαζοκεφαλιά η μείωση φόρων

 

Μπορεί βέβαια, οι δανειστές να ζητούν να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας όσα προβλέπονται, ωστόσο η Κυβέρνηση βάζει στην ατζέντα με την τρόικα ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Βέβαια όλα θα κριθούν τα φθινόπωρο και με γνώμονα τα έσοδα από τους φόρους. Η Κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δεχθεί νέα μέτρα και νέο Μνημόνιο, ενώ διαμηνύει ότι τελειώνουν και οι επισκέψεις της τρόικας. Αυτά βέβαια ερήμην...

 

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.