ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φρένο" στην παράταση για τις δηλώσεις, "γκάζι" στον φορολογικό παραλογισμό

00:01 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
"Φρένο" στην παράταση για τις δηλώσεις, "γκάζι" στον φορολογικό παραλογισμό
Στοπ στα σενάρια παράτασης στην υποβολή δηλώσεων βάζει το υπουργείο Οικονομικών καθώς τη Δευτέρα 14 Ιουλίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους. Μέχρι το Σάββατο είχαν υποβληθεί 5.430.000 δηλώσεις σε σύνολο περίπου 5.700.000 δηλώσεων.

Την Κυριακή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι υποβλήθηκαν άλλες 100.000 φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXIS net. Έτσι, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου, τη Δευτέρα, τελευταία μέρα της προθεσμίας θα ολοκληρωθεί η κανονικά διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Όσοι δεν υποβάλουν εμπρόθεσμα τη δήλωσει θα αντιμετωπίσουν το πρόστιμο των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή. Πάντως, ο Ιούλιος αναμένεται καυτός για το πορτοφόλι των φορολογούμενων καθώς θα κληθούν να καταβάλουν 6 φόρους!

aefori130714

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι τις 25 Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ενώ στις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση. Την ίδια ημέρα επίσης θα πρέπει να δοθεί η πρώτη δόση για το φόρο εισοδήματος, αλλά και για το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά, το φόρο πολυτελούς διαβίωσης, το φόρο ακίνητης περιουσίας για όσους έχουν ακίνητα πάνω από 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

 

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία από τα μέχρι στιγμής υποβληθέντα εκκαθαριστικά, 4 στους 10 φορολογούμενους, δηλαδή, 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν κατά μέσο όρο έξτρα φόρο 1.300 ευρώ. Όμως οι ...εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ....

 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα θα κληθούν να καταθέσουν τον οβολό τους, καθώς λόγω της κατάργησης του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι, φορολογούνται από το 1 ευρώ. Επίσης, νέοι που εισπράττουν περιστασιακά εισοδήματα, εφόσον στο προηγούμενο έτος εισέπραξαν 5.000 και 1 ευρώ, θα φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

aefo130714

Μικροϊδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν τον χρόνο ένα μικρό ενοίκιο θα πληρώσουν αναλογικά πολύ μεγαλύτερο φόρο από κάποιον που μπορεί να εκμισθώνει πολυκατοικία, ενώ οι άνεργοι με μηδενικό εισόδημα κινδυνεύουν να φορολογηθούν με τα τεκμήρια. Όπως αναφέρει το "Βήμα της Κυριακής", λογιστές και φοροτέχνες επισημαίνουν την εξόφθαλμη αδικία του φορολογικού νόμου, βάσει του οποίου για να ισχύσουν οι φοροαπαλλαγές από τις ιατρικές δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει συγκεντρώσει πάνω από το 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι, το μέτρο αυτό έχει οδηγήσει σε έξαρση της φοροδιαφυγής.

 

Πρόσθετες επιβαρύνσεις προκύπτουν και για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που ακόμη πληρώνουν δόσεις στεγαστικών δανείων καθώς καταργήθηκε η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή που κάποτε λειτουργούσε ως κίνητρο για αγορά σπιτιού και για να κινηθεί η πάλαι ποτέ ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η κτηματαγορά.

 

Επίσης, οι φόροι πολυτελείας στα ΙΧ ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και την εμπορική αξία του αυτοκινήτου, ενώ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν κόψει ούτε ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και κατ' επέκταση δεν έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.

 

Γ.Α.

aef130714

Τελευταία τροποποίηση στις 08:42 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.