ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό: Νέο κύμα περικοπών στις πρόωρες συντάξεις με αύξηση ορίων ηλικίας

09:31 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Ασφαλιστικό: Νέο κύμα περικοπών στις πρόωρες συντάξεις με αύξηση ορίων ηλικίας
Νέο γύρο μειώσεων στις πρόωρες συντάξεις, για όσους εργαζόμενους δεν έχουν ακόμα κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, προωθεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζει για το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 έως και 2 χρόνια, ενώ θα υπάρχει μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν συμπληρώσει τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη "πιάσει" και το όριο ηλικίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, ωστόσο η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη.

Εναλλακτικά, εξετάζεται και η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 στις 6.000 ημέρες.

sintax1

Με το σημερινό καθεστώς, όσοι είναι κάτω από 53 ετών συνταξιοδοτούνται στις εξής περιπτώσεις:

1) Μητέρες με ανήλικα τέκνα, ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες (βγαίνουν με 25ετία σε ηλικία 52 ετών)

2) Οικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το 1983, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας).

 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:51 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.