ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά ενέργειας στο επίκεντρο της συνάντησης Μανιάτη - τρόικας

12:17 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Η αγορά ενέργειας στο επίκεντρο της συνάντησης Μανιάτη - τρόικας
H πρόοδος της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, το σύστημα ΝΟΜΕ, το νομοσχέδιο για το φυσικό αέριο αλλά και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, θα είναι σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης των δανειστών με τον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Γιάννη Μανιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΚΑ, οι δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στην τρόικα υλοποιούνται κανονικά. Ειδικά η τρόικα εμφανίζεται ικανοποιημένη με τη ψήφιση του νομοσχεδίου της μικρής ΔΕΗ, αλλά και την εξέλιξη της ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Στο θέμα των δημοπρασιών NOME, όπου υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, η ΡΑΕ και το υπουργείο ετοιμάζουν το τελικό σχέδιο. Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο το ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να είναι έτοιμο για τις δημοπρασίες, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2015. Οι δημοπρασίες αφορούν ποσότητες ηλεκτρισμού από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες παράγουν σήμερα τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Οι βασικές ενστάσεις παρέρχονται από τη ΔΕΗ κι εκφράστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο από τον πρόεδρο της επιχείρησης Αρθ. Ζερβό στο συνέδριο του Εκόνομιστ. 

Πιο συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΕΗ επιμένει να υπάρχει κατώτερη τιμή εκκίνησης των δημοπρασιών, που να καλύπτει το κόστος της, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή και οι ιδιώτες προτείνουν οι δημοπρασίες να γίνονται σε ρυθμιζόμενη τιμή από τη ΡΑΕ.

Η πρακτική αυτή εφαρμόζεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την απελευθέρωση της αγοράς. Σημειώνεται ότι και για τα ΑΔΙ ο μηχανισμός πρέπει να είχε αναθεωρηθεί και τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Επίσης, στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης με την τριμερή βρίσκεται το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, το οποίο εντός του Ιουλίου αναμένεται να προωθηθεί με νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αφορά τη μεταρρύθμιση της αγοράς λιανικής στο φυσικό αέριο, με κατάργηση του μονοπωλίου των τοπικών ΕΠΑ στην προμήθεια των καταναλωτών.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο θα περιέχει τις λεπτομέρειες για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διαχείρισης δικτύου και εμπορίας των τριών Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττική, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), με τα ανταλλάγματα που θα εισπράξουν ως αποζημιώσεις. Οι τρεις ΕΠΑ θα έπρεπε μέχρι την 1η Ιουλίου 2015 να «σπάσουν» στα δύο, χάνοντας πλέον το μονοπώλιο που μέχρι σήμερα.

Τέλος, σύμφωνα με το αναθωρημένο Μνημόνιο, από Από 1η Ιουλίου μπήκε σε εφαρμογή ο τριμηνιαίος μηχανισμός προσαρμογής των τιμολογίων, που πρέπει να αντανακλούν επαρκώς τα κόστη και να μειώνουν τις σταυροειδείς επιδοτήσεις. Θα αναθεωρούνται κάθε τρίμηνο, ενώ θα υπάρχει ρυθμιστικός της ΡΑΕ.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:46 - 14 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.