ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: "Πόκερ" με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά

23:36 - 14 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τρόικα: "Πόκερ" με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα δημοσιονομικά
Σε συνολική διαπραγμάτευση το Σεπτέμβριο οδηγείται η χώρα με ανοικτά όλα τα μέτωπα, όπως καταδεικνύεται από τις μέχρι στιγμής επαφές με την τρόικα.

Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι επιβαρύνσεις στο δημοσιονομικό πλάνο από τις διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ για τα ειδικά μισθολόγια, με τελευταία την υπόθεση των γιατρών του ΕΣΥ, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών σε δημόσιο και στην αγορά είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

apokertroik140714

Οι ανησυχίες της τρόικας είναι δεδομένες για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω των δικαστικών αποφάσεων, ενώ δε λείπουν και τα καμπανάκια κινδύνου λόγω της επικίνδυνης κίνησης του εμπορικού ελλείμματος. Υψηλά ιστάμενοι κυβερνητικοί παράγοντες μετά το πέρας της σχετικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επέμεναν ότι η ορθολογική άρση φορολογικών αδικιών και ατελέσφορων μέτρων είναι πολιτικό πρόταγμα, ωστόσο θα γίνει με ορίζοντα το Φθινόπωρο, καθώς θα ενταχθεί σε μια συνολική διευθέτηση που θα αφορά το όλο δημοσιονομικό πλαίσιο.

 

"Οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν και άπαξ και σταδιακά, ενώ κάποιες θα γίνουν πιθανά και στο τέλος Οκτωβρίου, (πετρέλαιο θέρμανσης). Αυτό το ξέρουν καλά στην τρόικα, αλλά εμείς θα πρέπει να κάνουμε το καθήκον μας παράλληλα", σημείωναν σχετικά.

 

Αισιοδοξία για την αξιολόγηση Σεπτεμβρίου

Πάντως σε ό,τι αφορά τη συνάντηση της Δευτέρας με την τρόικα, ο υψηλά ιστάμενος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως "εποικοδομητική και πολύ καλύτερη από την πρώτη συνάντηση (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη)". Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών "είναι θετικά διακείμενοι" και πως "το review του Σεπτεμβρίου θα πάει καλά".

 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το βασικό "όπλο" στις διαπραγματεύσεις είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, που θα βοηθήσει στο να υπάρξει θετική υποδοχή από την τρόικα στα αιτήματα και για φορολογικές ελαφρύνσεις.

apo140714

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξετάζουν "κωδικό προς κωδικό" τα μεγέθη του προϋπολογισμού και την προβολή τους στα επόμενα χρόνια, με βάση και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, να δηλώνει ότι το ζήτημα είναι "το πώς θα μπορέσει ο παλιός φαύλος κύκλος να μετατραπεί σε έναν ενάρετο κύκλο, γεγονός που θα βοηθήσει σε όλους τους τομείς".

 

Τεχνική και πολιτική διαπραγμάτευση

Σε κουβέντα, επίσης, με δημοσιογράφους, μετά το πέρας της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεν έχει μόνο το θέμα των φορολοελαφρύνσεων, αλλά συνολικό σχέδιο που θα καταθέσει". Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την Εταιρεία Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

apokertro140714

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, υπογράμμισε ότι ο κ. Χαρδούβελης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και εκείνον για τις αποκρατικοποιήσεις και για τον προϋπολογισμό, ενώ όπως είπε "ποτέ η πολιτική διαπραγμάτευση δεν είναι καθ' υπέρβαση των τεχνικών δεδομένων" και κάθε πολιτική διαπραγμάτευση βοηθά ώστε να γίνει σωστά και όχι μυωπικά μία αξιολόγηση.

 

Συνολική απόφαση για τις αποφάσεις των ειδικών μισθολογίων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά θα αντιμετωπισθούν άμεσα από την κυβέρνηση, οι δικαστικές αποφάσεις που αφορούν σε "επανορθώσεις" στα ειδικά μισθολόγια, μετά και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το επίδομα βιβλιοθήκης των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, καθώς και για το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής που χορηγείται στους αποσπώμενους στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαστικούς λειτουργούς.

apokertr140714

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, "θα αναληφθεί, προφανώς εφέτος, κυβερνητική πρωτοβουλία για το σύνολο των αποφάσεων, καθώς άπτονται της εισοδηματικής πολιτικής". Οι όποιες αποφάσεις, θα ληφθούν σε συνεργασία με την τρόικα, στο πλαίσιο εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, αλλά και των διαπραγματεύσεων για τον προϋπολογισμό 2015 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι οποίες θα διεξαχθούν το φθινόπωρο.

 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο 3052/2002, που προβλέπει τη φορολόγηση της αποζημίωσης για δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και την κάλυψη δαπανών για συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια για τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

 

Σε συνδυασμό δε, με τις αποφάσεις για τους δικαστικούς και τους ένστολους, υπάρχουν πληροφορίες ότι το νέο δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται ενδέχεται να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

apokert140714

Εντός στόχων το 2014

Πάντως, όπως τόνισε ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας πορείας του προϋπολογισμού, η όλη προσπάθεια κινείται εντός στόχων, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα το α΄ εξάμηνο είναι 712εκ.€. Στο πεδίο των εσόδων, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο είναι 23,6 δις€, υψηλότερα κατά 1 δις€ σε σχέση με πέρυσι.

 

Όπως τόνισε ο κύριος Σταϊκούρας, "δημιουργείται έτσι η αναγκαία βάση για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας και προώθηση της απασχόλησης, για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και για σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών".

 

Αντίβαρο οι ιδιωτικοποιήσεις

Οι ανησυχίες, πάντως, της τρόικας είναι δεδομένες, καθώς ουσιαστικά οι δανειστές περιμένουν δημοσιονομικά αντίβαρα από τη βελτίωση της προσπάθειας πάταξης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου όλων των μορφών. Επίσης, ζητούν επαρκή τεκμηρίωση για κάθε τι και προτάσσουν την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων ως έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει βούληση μεταρρυθμίσεων.

apoke140714

Ωστόσο η ζέση της τριμερούς για προώθηση ενός προγράμματος που έχει ήδη καθυστερήσει για πολλούς λόγους, συχνά εξωγενείς, συμπεριλαμβανομένης και της αρνητικής στάσης της Κομισιόν στα θέματα του ΟΛΠ και του ΔΕΣΦΑ, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Ουσιαστικά η τρόικα υπηρετώντας γεωπολιτικές στοχεύσεις, ειδικά των βορείων ισχυρών εταίρων, προτάσσει ως αντάλλαγμα για να αμβλύνει τις πιέσεις στα άλλα μέτωπα (απολύσεις, φόροι, δημοσιονομικό) την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.

 

Κι αυτό λίγες μόνο ώρες μετά την έλευση στην Ελλάδα μέσω Ρόδου του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και την εκπεφρασμένη διάθεση, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο κυβερνητικό παράγοντα, Κινεζικά κεφάλαια να τοποθετηθούν στη νέα έκδοση ελληνικού χρέους. Πάντως στην τελευταία οι Κινέζοι απουσίαζαν....

 

Με βραδύτητα οι αποκρατικοποιήσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση την πώληση και επαναμίσθωση (sale & lease back) των 28 ακίνητων του ελληνικού Δημοσίου, παράγοντες της αγορές, θεωρούν απίθανο κάποια αποκρατικοποίηση ν' αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και στο Δημόσιο, μέσα στο το γ΄ τρίμηνο του έτους, ενώ μόνο στο δ΄ τρίμηνο του 2014 αναμένεται να υπάρξουν κάποια σημαντικά έσοδα.

 

Αυτά εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού), Αστέρα Βουλιαγμένης και περιφερειακών αεροδρομίων. Για τις συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να κλείσουν μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του έτους να υπάρξει εκταμίευση μέρους ή του συνόλου των τιμημάτων που πρόσφεραν οι προτιμητέοι επενδυτές.

apoker140714

Το πιο μεγάλο στοίχημα για το Ταμείο, ωστόσο, για φέτος παραμένει η τιτλοποίηση εσόδων από την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, όπου υπάρχει και η μεγάλη πίεση από την τρόικα, ώστε να υλοποιηθεί έτσι ο στόχος εισπράξεων 1,5 δισ. ευρώ Ο προγραμματισμός αναφέρει ότι η πρώτη διάθεση τίτλων θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2014, με στόχο την άντληση 350 έως 500 εκατ. ευρώ, από τα καθαρά με τίτλους ακίνητα του Δημοσίου.

 

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε η σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Ο υπουργός μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο αμέσως μετά τη διάρκεια 3,5 ωρών συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αναλώθηκε στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου σημειώνονται καθυστερήσεις και οι ετήσιοι στόχοι αναθεωρούνται επί τα χείρω.

 

Ωστόσο, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, ανέφερε ότι το βασικό ζήτημα είναι "το πώς θα μας βοηθήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις- για τις οποίες οι απόψεις μας συγκλίνουν με αυτές της τρόικας-, και στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων".

apok140714

Παρέλαση υπουργών

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, καθώς "επιταχύνονται" οι διαπραγματεύσεις, εν όψει της αναχώρησης των εκπροσώπων των δανειστών από την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη.

 

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι εξής συναντήσεις της τρόικας:

  • Στις 11, με τον εθνικό συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε
  • Στις 12, οι επικεφαλής της τρόικας θα μετάσχουν στη συνεδρίαση του συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος (από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών)
  • Στις 14.00, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο
  • Στις 15.00, με τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοίδη
  • Στις 16.00, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Ενδέχεται, να ακολουθήσει (στις 18.00) συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Καρασμάνη, ενώ κλιμάκια των δανειστών θα μεταβούν και στην ΕΛΣΤΑΤ.

 

Γιώργος Αλεξάκης

apokertroi140714

Τελευταία τροποποίηση στις 08:13 - 15 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.