ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΚΑ: Νομοσχέδιο - "ανάσα" για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

10:36 - 18 Ιουλ 2014 | Οικονομία
ΥΠΕΚΑ: Νομοσχέδιο - "ανάσα" για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς
Τη δυνατότητα δόμησης στο 25% επί των 300.000 στρεμμάτων που κατέχουν συνολικά οι 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί δίνει το νομοσχέδιο «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση και Ιδιωτική Πολοεδόμηση - Βιώσιμη Ανάπτυξη Οικισμών - Δασική Νομοθεσία».

Ο αναπληρωτής υπουργός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Ταγαράς παρουσιάσε σε συνέντευξη τύπου τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο και αναμένεται να κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως ακόμα και σήμερα.

Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της Ημερησίας, με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική πολεοδόμηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τη δασική νομοθεσία, το υπουργείο Περιβάλλοντος επιχειρεί να δώσει οριστικές λύσεις σε όσους συνεταιρισμούς πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να μπορέσουν να ασκήσουν το δικαίωμα δόμησης, δημιουργώντας παράλληλα και όλο το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την αξιοποίηση αντίστοιχων εκτάσεων ακόμη και συνεταιρισμών που δεν πληρούν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα προβλέπει, για όσους είχαν αγοράσει εκτάσεις σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς πριν από το 1975, το 50% της υπό ρύθμισης έκτασης περνά στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου και ειδικότερα στη διαχείριση Δασικών Υπηρεσιών, ενώ από το υπόλοιπο 50%, το 25% θα αξιοποιείται για τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Ταγαράς, από το σύνολο των οικοδομικών συνεταιρισμών οι 220 βρίσκονται στην Αττική (καταλαμβάνοντας 100 χιλ. στρέμμ.), εκ των οποίων το 50% έχει δασικά προβλήματα, γεγονός που τους εμπόδιζε να ασκήσουν δικαιώματα δόμησης. Από αυτούς, μόλις 10 με 20 υπολογίζεται ότι έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο προ του 1975 και άρα θα μπορούν να χτίσουν.

Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι 14%, όπου 22 οικοδομικοί συνεταιρισμοί καταλαμβάνουν περί τα 50 χιλ. στρέμμ.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η διαδικασία διαφοροποιείται για τους συνεταιρισμούς που δεν έχουν εγκεκριμένο ρυμοτομικό πριν από το 1975, προβλέποντας ανταλλαγή με άλλες δημόσιες εκτάσεις μέσα από την Τράπεζα Γης, η λειτουργία της οποίας θα εξειδικευτεί το φθινόπωρο. 


Τι θα γίνει με την ειδική εισφορά
Βασική προϋπόθεση για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης αποτελεί η υποχρέωση -των ιδιοκτητών της εδαφικής έκτασης που πολεοδομείται- καταβολής ειδικής χρηματικής εισφοράς στο Πράσινο Ταμείο, που ανέρχεται σε 400 ευρώ ανά στρέμμα οικοδομήσιμης έκτασης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 χιλιάδων ευρώ.
Διαδικαστικά, το 20% της χρηματικής εισφοράς καταβάλλεται από τον αιτούντα στο Πράσινο Ταμείο πριν από την υπογραφή του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος έγκρισης πολεοδομικής μελέτης, ενώ πριν από την έγκριση υλοποίησης των έργων υποδομής κατατίθεται εγγυητική επιστολή ίση με το υπόλοιπο 80% της εισφοράς.
Το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται το αργότερο εντός διετίας στο Πράσινο Ταμείο για την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής. Σε διαφορετική περίπτωση μετά την πάροδο της διετίας, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει οριστικά υπέρ του Πράσινου Ταμείου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 18 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.