ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

13:34 - 19 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Στα ύψη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο, αποδεικνύοντας με τον πλέον περίτρανο τρόπο την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι αποκαλυπτικά:

Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα -νέα- χρέη προς το κράτος ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ και σκαρφάλωσαν στα 6,225 δισ. ευρώ. Μόνο σε ένα μήνα, από το Μάιο έως τον Ιούνιο, αυξήθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου.

Εάν δε, συνυπολογιστούν και οι οφειλές μέχρι το τέλος του 2013, τότε τα χρέη πλησιάζουν το ιλιγγιώδες ποσό των 67,3 δισ. ευρώ. Ενδεικτικό της αδυναμίας πληρωμών, είναι και το γεγονός ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο εισπράχθηκε το 1 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των χρεών να ανέρχεται στα 61 δισ. ευρώ.

Αυτό το ποσό δεν πρόκειται, βεβαίως, ποτέ να εισπραχθεί όχι μόνο στο σύνολό του αλλά ούτε καν στο 1/3.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι φορείς της αγοράς ζητούν να υπάρξουν νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των οφειλών, καθώς η ισχύουσα ρύθμιση έχει αποτύχει παταγωδώς.

Την πραγματικότητα αυτή αναγνωρίζει και η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση που θα προωθήσει, θα προβλέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 100 δόσεις.

Ωστόσο, αυτό που εκκρεμεί είναι η έγκριση των εκπροσώπων των δανειστών.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 19 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.