ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι αλλάζει στη φορολόγηση 1 εκατ. συνταξιούχων από τον Αύγουστο

14:31 - 20 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Τι αλλάζει στη φορολόγηση 1 εκατ. συνταξιούχων από τον Αύγουστο
Σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το καθεστώς φορολόγησης 1,146 εκατομμυρίων συνταξιούχων έρχονται από την 1η Αυγούστου.

Ειδικότερα, από τις αρχές του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσει η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος, για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις. Πρόκειται για 1.146.089 άτομα σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή στο Σκάι ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, η μηνιαία παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από δύο ή και περισσότερες συντάξεις (σ.σ. ισχύει ήδη για όσους παίρνουν μόνο μία σύνταξη) θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται με τη σύνταξη του Αυγούστου.

Όπως τόνισε, αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μείωση αποδοχών για όλους τους συνταξιούχους, ενώ, αναφερόμενος στα σενάρια για "ψαλίδι" στις συντάξεις από τις αρχές του 2015, έκανε λόγο για "κινδυνολογίες".

sintax5

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, αυτό που αλλάζει δεν είναι το ύψος του φόρου, αλλά ο τρόπος πληρωμής.

Τα ασφαλιστικά Ταμεία θα παρακρατούν κάθε μήνα το 1/12 του ετήσιου φόρου και από το ύψος της μηνιαίας παρακράτησης ο συνταξιούχος δεν θα οφείλει φόρο μετά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εκτιμούν ότι η σύνταξη θα αυξηθεί κατά 15 ευρώ το μήνα σε 399.231 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω των 750 ευρώ, ενώ σε όσους παίρνουν πάνω από 750 ευρώ, η παρακράτηση θα αυξηθεί κατά 30 με 40 ευρώ το μήνα.

Όπως προσθέτουν τα ίδια στελέχη, στο 70% των συνταξιούχων που παίρνουν κάτω από 750 ευρώ, η παρακράτηση δεν θα υπερβαίνει τα 30 ευρώ το μήνα.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν, οι συνταξιούχοι θα έχουν και όφελος, καθώς κερδίζουν την έκπτωση του 1,5% στη μηνιαία παρακράτηση του φόρου, αφού με το νέο τρόπο υπολογισμού θα υπολογίζεται στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών και ο συνταξιούχος θα κερδίζει την έκπτωση που παρέχεται για την εφάπαξ καταβολή του φόρου.



 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 20 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.