ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο αναπτυξιακό σχέδιο: "Στην κυβέρνηση η ευθύνη και όχι στους συμβουλευτικούς φορείς" λέει ο Χαρδούβελης

14:27 - 22 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Στον ΙΟΒΕ, στο ΚΕΠΕ και στη McKinsey&Company, ανατέθηκαν από την κυβέρνηση οι μελέτες για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στις 20 Μαΐου 2014 παρουσιάζοντας τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και άξονες σε εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα: Όραμα Ανάπτυξης».

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στη Βουλή, ενώ ειδικά για τη μελέτη που ανατέθηκε στη McKinsey είπε ότι δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με τη μελέτη που παρουσίασε η εταιρεία, με δικιά της πρωτοβουλία όπως ανέφερε, τον Ιούνιο του 2012

Σημειώνεται ότι στην εν λόγω μελέτη, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία πρότεινε η γεωργική παραγωγή της χώρας να ελέγχεται από λίγες εταιρείες.

Μάλιστα, περιλάμβανε πρόταση ώστε αντί για τα 1.200 ελαιοτριβεία, που λειτουργούν σήμερα σε όλη τη χώρα, να δημιουργηθούν μόνο δυο μεγάλα ελαιοτριβεία δυναμικότητος 100.000 – 150.000 τόνων το καθένα που θα απορροφούν όλη την παραγωγή ελαιολάδου.
Ως τόπους εγκατάστασης των μεγάλων ελαιοτριβείων οριζόταν η Κρήτη και η Πελοπόννησος.

«Την ευθύνη για τη χάραξη και την εκτέλεση δημόσιων πολιτικών έχει η κυβέρνηση και όχι οι φορείς στους οποίους ανατίθεται συμβουλευτικό έργο», ανέφερε ο κ. Χαρδούβελης.


Υποστήριξε ότι «η βασική στόχευση του σχεδίου, ειδικά για τον κλάδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης των, διεθνώς γνωστών για την ποιότητά τους, ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας τους μέσω ενίσχυσης μεταποίησης, με έμφαση στην τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο».

 

Τόνισε ότι η κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως δίπλα σε όλες τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, οι οποίες άλλωστε είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού σχεδίου.


Σημείωσε ότι ολόκληρο το σχέδιο θα διαπνέεται από μια φιλοσοφία ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού με τρόπο που θα επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να δραστηριοποιούνται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να αυξήσουν την εξωστρέφεια τους.
«Μείζων στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, εκτός από την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η θεμελίωση ενός ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς και μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου», ανέφερε.
Ο κ. Χαρδούβελης επεσήμανε ότι οι βασικές αρχές, των οριζόντιων και τομεακών πολιτικών και οι χρηματοδοτικές πηγές που θα θεμελιώσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Euro Working Group) στις 24 Απριλίου 2014.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.