ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ: Σκάκι τακτικής με… κίτρινο χρώμα

10:33 - 23 Ιουλ 2014 | Οικονομία
ΑΔΜΗΕ: Σκάκι τακτικής με… κίτρινο χρώμα
Λίγες μέρες μετά τις επαφές του Κινέζου Προέδρου την Αθήνα άλλα μία είδηση έρχεται να ταράξει τα νερά της επενδυτικής θάλασσας που … υπόσχονται οι Κινέζοι. Πιο συγκεκριμένα η κινεζική State Grid Corporation, η οποία διεκδικεί το 66% του του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά του 49% της ιταλικής Cassa Depositi e Prestiti Reti , του ιταλικού ταμείου παρακαταθηκών, μέσω της οποίας η μητρική ελέγχει το 35% των εταιρειών διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού SNAM και TERNA (και αυτή συμμετέχει στο διαγωνισμό).
 
Εφόσον η ε εξαγορά γίνει τότε η  αξία της CDP θα  αγγίξει τα 6,8 δισ. Ευρώ. Σημειώνεται ότι η πώληση αποτελεί στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων της Ιταλίας, το οποίο ε΄χει βάλει στο μάτι ο κινεζικός πακτωλός χρημάτων
Υπενθυμίζεται ότι εκτός διεκδίκησης του ΑΔΜΗΕ μένουν οι Ινδοί της Indian Power Company. Στο μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε. ότι στην Α' Φάση του διαγωνισμού για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ Α.Ε. εξεδήλωσαν ενδιαφέρον πέντε υποψήφιοι επενδυτές.
 
Μετά την αξιολόγηση των σχετικών εγγράφων από τους Χρηματοοικονομικούς και Νομικούς Συμβούλους της ΔΕΗ, καθώς και τη μετέπειτα έγκρισή της από το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΔΕΗ, οι ακόλουθοι τέσσερις επενδυτές/ συμπράξεις, κατ΄ αλφαβητική σειρά, προεπιλέγησαν για τη συμμετοχή τους στη Β΄ φάση της διαδικασίας, δηλαδή την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 66%  του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ:
 
1. Σύμπραξη Elia System Operator S.A. & IFM Investors Pty Ltd
 
2. Public Sector Pension Investment Board
 
3. State Grid International Development Limited
 
4. TERNA-Rete Elettrica Nazionale Società per Azioni
 
Το PSP κατέχει ποσοστό του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και  έχει υπό διαχείριση ενεργητικό αξίας 64,5 δισ. Δολαρίων, ενώ η στρατηγική του είναι η επένδυση σε εταιρείες εξόρυξης ορυκτού πλούτου.
 
Η Elia είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κλάδο, καθώς διαχειρίζεται πάνω από 8 χιλιάδες χιλιόμετρα υπέργειου και υπόγειου δικτύου στην Ευρώπη, με  κύκλο εργασιών  το 1 δισ. Ευρώ.
 
Η ιταλική Η TERNA ελέγχει συνολικά 63500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης και εμφάνισε καθαρά κέρδη 464 εκατ. Ευρώ, ενώ στο μετοχολόγιο εμπλέκονται μεγάλα ονόματα όπως το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, η Enel, η Blackrock κα.
 
Η κινεζική SGCC ήταν από τις πρώτες που ενδιαφέρθηκαν για τον ΑΔΜΗΕ και θεωρείται κολοσσός, αφού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, με κύκλο εργασιών 184 δισ. δολάρια και διαχειρίζεται 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών δικτύων.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις διεθνών οίκων, η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ κυμαίνεται μεταξύ 1,2 - 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή το 66% αποτιμάται μεταξύ 790 - 920 εκατ. Ευρω. Η  Goldman Sachs αποτιμά τον ΑΔΜΗΕ στο 1,5 δισ ευρώ λογαριάζοντας παράλληλα και τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη.
 
 
Γ.Α.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.