ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Κρήτη πάει ένας στους πέντε τουρίστες

18:22 - 24 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Στην Κρήτη πάει ένας στους πέντε τουρίστες
Τα σκήπτρα του ελληνικού τουρισμού κράτησε η Κρήτη και το 2013, καθώς ένας στους πέντε τουρίστες πήγαν στη Μεγαλόνησο, όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Και όχι μόνο αυτό: Για φέτος αναμένεται περαιτέρω άνοδος.

Την ίδια ώρα, συνολικά το περασμένο έτος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δαπανήθηκαν 2,49 δισ. ευρώ περίπου, μέγεθος το οποίο αντιστοιχεί στο 29,8% των συνολικών δαπανών στην επικράτεια.

Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν τα ευρήματα της Έρευνας Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης που διενήργησε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και ειδικότερα το ΙΤΕΠ.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου, στην Περιφέρεια Αττικής κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, αριθμητικό δεδομένο το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το ποσό που κατά μέσο όρο δαπανά ένας τουρίστας που επισκέπτεται την χώρα.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει για κατά μέσο όρο 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,91% μεγαλύτερο από το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα. 

 

Οι Έλληνες δεν πάνε διακοπές....

Σύμφωνα με την μελέτη, σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό στη χώρα μας, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται, με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε Έλληνες πελάτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ σύμφωνα με το "Ευρωβαρόμετρο" το 74% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013.

Η ίδια τάση με τα μέχρι στιγμής στοιχεία συνεχίζεται και το 2014, υπό το βάρος της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στην Ελλάδα και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.
Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό. Η εποχικότητα του εγχώριου τουρισμού είναι αισθητά μικρότερη από την εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού, το μέγεθος όμως επιβαρύνεται σημαντικά τα τελευταία έτη της οικονομικής κρίσης. Η εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού είναι σημαντικά εντονότερη σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Πορτογαλία).

 

Ανάχωμα στην ανεργία

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που προκύπτουν από την έρευνα πεδίου του ΙΤΕΠ, στα ελληνικά ξενοδοχεία το Μάιο του 2013 εργάζονταν 93.523 άτομα και τον Αύγουστο 121.557. Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες 2012, η απασχόληση εμφανίζεται μειωμένη κατά 0,9% και αυξημένη κατά 1,3% αντίστοιχα. Τα ποσοστά μεταβολής της απασχόλησης δείχνουν ότι ο ξενοδοχειακός κλάδος λειτουργεί ως ανάχωμα για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Για το σύνολο της οικονομίας κατά το γ΄ τρίμηνο του 2013 η απασχόληση μειώθηκε κατά 3% περίπου σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Από το 2008 έως το 2013 στον κλάδο καταλύματος-εστίασης χάθηκαν συνολικά 20.400 θέσεις απασχόλησης, που αντιστοιχεί σε μείωση της απασχόλησης κατά 6,6%.

Το ποσοστό αυτό είναι το τέταρτο μικρότερο μεταξύ των τομέων της οικονομίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο τουριστικός κλάδος καταδεικνύει εξαιρετική ανθεκτικότητα στη συγκράτηση των θέσεων απασχόλησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:49 - 24 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.