ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το...σοκ της Τρόικας κι ο "βραχνάς" των 400.000 δικαστικών υποθέσεων σε εκκρεμότητα

23:00 - 27 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Το...σοκ της Τρόικας κι ο "βραχνάς" των 400.000 δικαστικών υποθέσεων σε εκκρεμότητα
Τριβές μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και Τρόικας προκαλεί ο τεράστιος αριθμός εκκρεμών υποθέσεων στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

Να επιταχύνει τις διαδικασίες σχετικά με τις υποθέσεις που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα στα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια ζητά επιτακτικά η Τρόικα, η οποία φέρεται να έχει πάθει μεγάλο σοκ άμα τη πληροφορία των 400.000 υποθέσεων που βρίσκονται ακόμη στα...συρτάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και 15.000 στα διοικητικά εφετεία, αριθμοί που προκάλεσαν σοκ τόσο στα στελέχη της Τρόικας όσο και σε εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έντονες πιέσεις από μεριάς δανειστών, εκπρόσωποι των οποίων συναντήθηκαν πριν μέρες με στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος να εκκαθαριστούν σύντομα οι συγκεκριμένες υποθέσεις και να εισπραχτούν το συντομότερο δυνατόν, τα αναμενόμενα. Αναφέρεται δε, πως στη συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, την περασμένη Πέμπτη, συμφωνήθηκε να δοθεί το ποσό του 1.000.000 ευρώ από την Tasκ Force και να διατεθεί σε υποδομή και τεχνογνωσία, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για την ταχεία εκκαθάριση των υποθέσεων με σύγχρονους θεσμούς, όπως η ηλεκτρονική επίλυση ή η εξωδικαστική διευθέτηση των διαφορών.

Ωστόσο η Τρόικα φαίνεται πως αναγνώρισε το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και οι αλλαγές που φέρνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας έχουν αποτέλεσμα. 

Σοκ προκάλεσε σε στελέχη της τρόικας και της  οι 400.000 εκκρεμείς υποθέσεις . Από αυτές, οι 81.000 είναι αδίκαστες φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά πρωτοδικεία και οι 15.000 στα διοικητικά εφετεία. Οι πιέσεις από την άλλη πλευρά είναι έντονες και αφορούν και τις υποθέσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στα ειρηνοδικεία της χώρας.

Οι συναντήσεις που είχαν στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσα στον Ιούλιο ήταν συχνές. Έγιναν σε καλό κλίμα, υπήρξαν όμως και διαφοροποιήσεις, με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν το υπουργείο να ασκήσει πίεση στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να συντομευθεί η εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 06:41 - 28 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.