ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφαλιστικό σε...περίληψη- Ποια ταμεία θα μείνουν και ποια θα "πάρουν πόδι"

09:36 - 28 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Ασφαλιστικό σε...περίληψη- Ποια ταμεία θα μείνουν και ποια θα "πάρουν πόδι"
Τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης κι ένα επικουρικό προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που προορίζεται για ψήφιση το φθινόπωρο.

Τη διατήρηση του ΙΚΑ, που θα είναι το Ταμείο όλων των μισθωτών, του ΟΑΕΕ για τους αυτοαπασχολούμενους και του ΟΓΑ για τους αγρότες προβλέπει το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση το φθινόπωρο, με επιπλέον σκεπτικό να διατηρηθεί για ένα διάστημα ως αυτόνομο το ΝΑΤ.

Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, θα γίνει σε τρεις φάσεις, αφού σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα της Κυριακής, στόχος είναι να απομείνουν τρία ταμεία κύρια ασφάλισης κι ένα επικουρικό, ενώ παράλληλα πρόκειται να γίνει κι ενοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, ώστε να υπάρχουν ενιαίοι όροι για όλους τους ασφαλισμένους. Πιο συγκεκριμένα, η ενοποίηση θα γίνει σε τρία στάδια:

  • Διοικητική αναδιοργάνωση του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.
  • Απορρόφηση των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
  • Δημιουργία ενός Εθνικού Φορέα Απονομής Σύνταξης που θα καλύπτει όλα τα Ταμεία

Μεταξύ άλλων, προς τον ΟΑΕΕ οδεύει το ΕΤΑΑ, ενώ πιθανότατα στο ΙΚΑ θα ενταχθεί το ταμείο Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ), παρότι υπάρχουν απόψεις για ενοποίησή του με τον ΟΑΕΕ. Μάλιστα, στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η ενσωμάτωση στο ΙΚΑ, ως ειδικών λογαριασμών, όλων των αντίστοιχων ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας των μισθωτών.

Τι θα γίνει με εισφορές και παροχές

 

Μετά από τη διοικητική ενοποίηση των Ταμείων θα ακολουθήσει αντίστοιχη κίνηση για τις παροχές. Σύμφωνα με την εφημερίδα, σχεδιάζεται η καθιέρωση ενιαίων εισφορών, αλλά και παροχών στο σύνολο των ασφαλισμένων είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζες ή σε επιχειρήσεις του Δημοσίου.

Σημειωτεόν, δε πως θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η δημιουργία ενιαίων εισφορών και παροχών θα γίνει με την εξομοίωση των υψηλότερων παροχών με τις χαμηλότερες. Πάντως, τα σενάρια που εξετάζονται, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνουν και την πλήρη κατάργηση όλων των συνταξιοδοτήσεων για ηλικίες κάτω των 62 ετών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.