ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα...24 καρατίων πληρώνουν οι Έλληνες- Τι φουσκώνει τα τιμολόγια

12:06 - 29 Ιουλ 2014 | Οικονομία
Ρεύμα...24 καρατίων πληρώνουν οι Έλληνες- Τι φουσκώνει τα τιμολόγια
Υπέρογκα ποσά που συνδέονται με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας κι όχι με το πραγματικό κόστος ρεύματος πληρώνουν επιχειρήσεις και Έλληνες ιδιώτες.

Μέχρι σήμερα για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πλήρωνε από 6,99 ευρώ μέχρι 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του, προκειμένου να καλύψει η ΔΕΗ τις αποκαλούμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Ωστόσο, το κόστος αυτό πολύ σύντομα αναμένεται να αυξηθεί περίπου κατά 25%, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 που προσδιορίστηκαν με απόφαση της ΡΑΕ σε 842 εκατ. ευρώ και 850 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Μάλιστα, το αρμόδιο υπουργείο θα καταθέσει μέσα στον Σεπτέμβριο νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για να επιμερίσει στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών το πρόσθετο αυτό κόστος των περίπου 350 εκατ. ευρώ για τα δύο έτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ. Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου και ντίζελ.

Δεν είναι όμως μόνο η ηλεκτροδότηση των νησιών που ο καταναλωτής πληρώνει μέσω των ΥΚΩ. Οι καταναλωτές θα πληρώσουν για πρώτη φορά και υπηρεσία «τελευταίου καταφυγίου» στη ΔΕΗ ύψους 33,2 εκατ. ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στους πελάτες των Εnerga και Ηellas Power για το διάστημα που ήταν υποχρεωμένη από τον νόμο να τους παρέχει ρεύμα μέχρι να επιλέξουν τον νέο προμηθευτή τους. Το ποσό αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι δεν αφορά κόστος ρεύματος, αλλά... έξοδα που η ΔΕΗ έκανε για την ενημέρωση των πελατών και των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι καταναλωτές μέσω των ΥΚΩ πληρώνουν επίσης την επιδότηση ρεύματος για τους πολυτέκνους, η οποία έφτασε στα 11,5 εκατ. ευρώ το 2012 και στα 11 εκατ. ευρώ το 2013, όπως και το κόστος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που από τα 15 εκατ. ευρώ το 2012 εκτοξεύθηκε στα 33,6 εκατ. ευρώ το 2013. Επί τρία χρόνια δηλαδή η ΔΕΗ, στο όνομα της προστασίας ευάλωτων καταναλωτών που θα μπορούσε να τους έχει εντάξει στο ΚΟΤ, υποχρέωνε τους καταναλωτές να επιδοτούν το φθηνό ρεύμα των εξοχικών. Το κόστος αυτό μάλιστα το είχε μεταφέρει εξ ολοκλήρου στις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και εργαστήρια επιβαρύνοντάς τους με 50 εκατ. ετησίως σε μια εποχή που έδιναν μάχη επιβίωσης.

Φθηνότερα βολτ για τους αγρότες

Παράταση από την τρόικα εξασφάλισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με το υπ. Περιβάλλοντος, και για την επιδότηση του αγροτικού τιμολογίου. Το βασικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιοι από τους χρήστες του είναι πραγματικοί δικαιούχοι, κάτι που θα μπορεί να ελεγχθεί με την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών» τέλη του 2015. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 30 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.