ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε η μεταποίηση και τον Ιούλιο

16:20 - 01 Αυγ 2014 | Οικονομία
Σε τροχιά συρρίκνωσης παρέμεινε η μεταποίηση και τον Ιούλιο
Πτώση παρουσίασε τον Ιούλιο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα μας, κυρίως λόγω της μείωσης των νέων παραγγελιών.

Ο δείκτης PMI, που καταρτίζει η Markit, υποχώρησε στις 48,7 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013. Τον προηγούμενο μήνα, είχε διαμορφωθεί στις 49,4 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.  

Σύμφωνα με τη Markit, η παραγωγή μειώθηκε ελαφρώς κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη μέτρια αύξηση του Ιουνίου και δίνοντας τέλος στη συνεχόμενη αύξηση που καταγραφόταν από το Νοέμβριο του 2013.

Οι παραγωγοί καταναλωτικών αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση των επιπέδων παραγωγής, αν και η αύξηση εξουδετερώθηκε από την εξασθένηση της παραγωγής σε άλλους επί μέρους τομείς, ιδιαίτερα στην κατηγορία των κατασκευαστών επενδυτικών αγαθών.

Τα επίπεδα των νέων παραγγελιών υποχώρησαν και πάλι τον Ιούλιο, με ταχύτερο μάλιστα ρυθμό σε σύγκριση με την υποχώρηση που καταγράφηκε στο τέλος του β΄τριμήνου.

Η αιτία της μείωσης είναι η ασθενέστερη ζήτηση.

Στον αντίποδα, τα επίπεδα των νέων παραγγελιών εξαγωγών αυξήθηκαν για τρίτο συνεχή μήνα.

Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο αυξήθηκαν οι νέες παραγγελίες εξαγωγών ήταν υψηλότερος των τελευταίων τριών ετών, περίπου, μολονότι, όπως επσημαίνεται, ήταν μέτριος σε γενικές γραμμές.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 01 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.