ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα δισ. ευρώ κοστίζει η "χαρτούρα" στις επιχειρήσεις

00:01 - 05 Αυγ 2014 | Οικονομία
Ένα δισ. ευρώ κοστίζει η "χαρτούρα" στις επιχειρήσεις
Τι δείχνει έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (Elturn) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όχι μερικά εκατομμυριάκια ευρώ, αλλά... 1 δισ. ευρώ θα κερδίσουν οι επιχειρήσεις αν "κόψουν την χαρτούρα" από τις συναλλαγές τους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (Elturn) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως αναφέρεται στην έρευνα η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης στην Ελλάδα μπορεί να ενδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας, μέσω της μείωσης λειτουργικών δαπανών που σχετίζονται με την έκδοση, διακίνηση και αποθήκευση των τιμολογίων.

Επιπλέον, το ηλεκτρονικό τιμολόγιο μπορεί να αποτελέσει οδηγό (enabler) για την αυτοματοποίηση ενός αριθμού διαδικασιών που σχετίζονται με τις ηλεκτρονικές προμήθειες, αποφέροντας επιπλέον οφέλη αρκετών δισ. ευρώ στην εθνική οικονομία.


Σήμερα στην Ελλάδα διακινούνται πάνω από 200 εκατ. τιμολόγια που αφορούν σε συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων. Ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων αξιοποιεί τα e-τιμολόγια κυρίως μέσω παρόχων υπηρεσιών e-τιμολόγησης. Εκτιμάται ότι για το 2011 περίπου 7.000 επιχειρήσεις διακίνησαν πάνω από 8 εκατ. e-τιμολόγια (μέσω παρόχων υπηρεσιών e-τιμολόγησης). Ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με αφορμή τόσο τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από το κράτος για ενίσχυση της η-τιμολόγησης στην Ελλάδα  αλλά και την ανάγκη περικοπής λειτουργικών εξόδων των εταιρειών, παρατηρείται συνεχής αύξηση του ρυθμού υιοθέτησης της e-τιμολόγησης. Εκτιμάται ότι το 2012 τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που διακινήθηκαν στην Ελλάδα ήταν αυξημένα κατά 40% που αντιστοιχεί σε διακίνηση 12 εκατ. ηλεκτρονικών τιμολογίων συνολικής αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ.  

Όπως δήλωσε στο "R" ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Λεκάκος, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ξανά κινητικότητα στην αγορά από διάφορες επιχειρήσεις όσον αφορά την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Φαίνεται, κατά τον ίδιο, ότι οι επιχειρήσεις όλο και περισσότερο αντιλαμβάνονται τα οφέλη και το ότι δεν αλλάζει σε τίποτα ο τρόπος με τον οποίος συνήθως εκτελούν τις λογιστικές τους διαδικασίες (πολλές επιχειρήσεις ανησυχούσαν ότι θα πρέπει οι υπάλληλοι να εκπαιδευθούν σε νέα και «δύσκολα» πράγματα αλλά αυτό δεν χρειάζεται).

Η γνώμη του είναι ότι η επόμενη σημαντική εξέλιξη θα συμβεί όταν τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα ηλεκτρονικών προμηθειών του Δημοσίου (κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει), όπου εκεί, πλέον, θα πρέπει όλοι όσοι συνεργάζονται (προμηθευτές) με το Δημόσιο να υποβάλλουν τα τιμολόγια τους σε ηλεκτρονική μορφή.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 20:32 - 04 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.