ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία στους Έλληνες παραγωγούς για το ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκο

17:59 - 04 Αυγ 2014 | Οικονομία
Αγωνία στους Έλληνες παραγωγούς για το ενδεχόμενο ρωσικού εμπάργκο
Το ενδεχόμενο ενός ιδιότυπου εμπάργκο της Ρωσίας στα οπωροκηπευτικά προκαλεί έντονη ανησυχία στους Έλληνες παραγωγούς.

Οι κινήσεις - αντίποινα της ρωσικής πλευράς, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που διεξάγεται μετά την επέκταση των κυρώσεων που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ, ενδέχεται να επηρεάσουν και τις ελληνικές εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών.

Ήδη, η Ρωσία έχει "μπλοκάρει" τις εισαγωγές από την Πολωνία, ενώ έχει επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές από Ουκρανία και Μολδαβία, χώρες από τις οποίες διέρχεται ένα μικρό τμήμα των ελληνικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Μολδαβία, έχει απαγορευθεί η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών από τις 21 Ιουλίου και μετά (μέχρι τότε επιτρεπόταν ο εκτελωνισμός).

Οι δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Σεργκέι Ντάνκβερτ πως «με την Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ελλάδας έχουμε εποικοδομητικές σχέσεις» και ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι σχετικά με τις ενέργειές μας», περιόρισαν, εν μέρει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους», σημείωσε ο κ. Ντάνκβερτ και προσέθεσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα του ελέγχου των προϊόντων που εξάγονται στη Ρωσία.

ΥΠΕΞ: Ρωσικές διαβεβαιώσεις για τα ελληνικά προϊόντα

Τη διαβεβαίωση πως δεν διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, έλαβε το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Π. Μίχαλου με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Α. Μασλώφ.
Αντίστοιχες επαφές με Ρώσους αξιωματούχους είχε και η Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα κυρία Μ. Κουμανάκου.

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

"Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, επιθυμεί να ενημερώσει ότι, σύμφωνα με πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ROSSELKHOZNADZOR Sergei Dankvert, υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στη Ρωσική Ομοσπονδία. Παρά τη διαφαινόμενη θετική για τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία εξέλιξη, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική πλευρά για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν όσον αφορά τις μεταφορές, αλλά και για παραμέτρους που άπτονται των απαιτούμενων φυτοϋγειονομικών ελέγχων", τονίζεται.

INCOFRUIT: Δεν πρέπει να χάσουμε τη ρωσική αγορά

Μιλώντας στο Reporter, ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT - HELLASκ. Γιώργος Πολυχρονάκης, σημείωσε ότι οι παραπάνω δηλώσεις «είναι μία θετική κίνηση εκ μέρους της ρωσικής πλευράς», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε» και πως οφείλουμε «να συνεχίσουμε να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε «να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις» με τη Μόσχα.

Η Ρωσία είναι μία μεγάλη αγορά και ο κυριότερος προορισμός για τα οπωροκηπευτικά, καθώς στη χώρα εξάγεται το 15% συνολικά των ελληνικών εξαγωγών σε νωπά φρούτα και λαχανικά.

Το 2012, ο όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 160.000 τόνους περίπου, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξει τους 170.000 τόνους. Σε αξία, προβλέπεται ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει στα 180 - 190 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 25 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα μεταποιημένα προϊόντα (κομπόστες κ.τλ.).

Συνολικά, η Ελλάδα είναι η 5η χώρα στην ΕΕ στους προμηθευτές της Ρωσίας. Γι' αυτό «δεν πρέπει να χάσουμε τη ρωσική αγορά», υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η INCOFRUIT απευθύνει έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να υπάρξει παρέμβαση προς τη Ρωσία, τόσο σε διπλωματικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως άλλωστε έκαναν πρόσφατα για δικά τους προϊόντα ακόμα και χώρες όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ.

Την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας, υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Νότη Μηταράκη και την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τυχόν απαγόρευση των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά.

Φόβοι για κατρακύλα των τιμών

Ένα πιθανό ρωσικό εμπάργκο αυτή την περίοδο θα επηρέαζε τις εξαγωγές προϊόντων όπως το σταφύλι (σε μικρότερο βαθμό) και κυρίως τα ακτινίδια και τα μήλα.

Όμως, ακόμα και αν η Μόσχα δεν προχωρήσει τελικώς σε μία τέτοια κίνηση, στους Έλληνες παραγωγούς υπάρχουν έντονοι φόβοι για μεγάλη πτώση των τιμών.

Η Ουκρανία, μετά την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο, θα εξάγει, χωρίς δασμούς, περί τις 500.000 τόνους προϊόντων προς τις χώρες της ΕΕ. Η υπερπροσφορά αυτή θα εντείνει περαιτέρω τις -πτωτικές- πιέσεις στις τιμές που παρατηρούνται την τελευταία διετία, λόγω της υποκατανάλωσης των συγκεκριμένων προϊόντων και κυρίως των πυρηνόκαρπων (ροδάκινα, νεκταρίνια κ.ά.).

Η Ρωσία εισάγει συνολικά 8,5 εκατ. τόνους νωπά φρούτα και λαχανικά, εκ των οποίων μόνο τα 2,2 εκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Ένωσης, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τρίτες χώρες.

Εάν η Μόσχα υποκαταστήσει τμήμα των ευρωπαϊκών -και συνεπώς και των ελληνικών- εξαγωγών, τότε «η ζημία θα είναι πολύ μεγάλη», υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονάκης, καθώς τα ελληνικά οπωροκηπευτικά «δεν θα έχουν διέξοδο».

Σημειώνεται ότι την εποχή της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης, οι ελληνικές εξαγωγές ανέρχονταν σε 190.000 - 200.000 τόνους και σήμερα, 25 χρόνια μετά, με ιδιαίτερη δυσκολία και προσπάθεια έχουμε φτάσει στους 170.000 τόνους περίπου.

Άρα, γίνεται κατανοητό ότι αν σε αυτούς τους παράγοντες προστεθεί τυχόν απαγόρευση των εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά (ενδεχόμενο που μάλλον δείχνει να απομακρύνεται), τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για κατάρρευση των τιμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και γενικότερα για την ελληνική οικονομία.

Γ.Κωστούλας

Τελευταία τροποποίηση στις 10:31 - 05 Αυγ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.