ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Αγορά για γερά νεύρα - Πως τα σημεία εισόδου, έγιναν σινιάλα για ρευστοποιήσεις...

00:01 - 06 Αυγ 2014 | Οικονομία
X.A.: Αγορά για γερά νεύρα - Πως τα σημεία εισόδου, έγιναν σινιάλα για ρευστοποιήσεις...
Ακόμα και οι ξένες εφημερίδες προετοιμάζουν τα hedge funds για αυξήσεις κεφαλαίου των Ελληνικών τραπεζών.

Υπό προϋποθέσεις τα επίπεδα των 1.150 μονάδων θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο εισόδου στην αγορά. Πλέον όμως, η περιοχή αυτή, όπως διαπιστώθηκε μετά το χθεσινό «σπάσιμό» της προς τα κάτω είναι απρόβλεπτη. Την άποψη αυτή μεταφέρουν χρηματιστές σε πελάτες τους, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα για την αγορά αρχίζουν να δημιουργούνται περίπου 100 μονάδες πιο κάτω, στα επίπεδα των 1.050 μονάδων, τότε που από τον περασμένο Οκτώβριο ξεκίνησε η μεγάλη αντίδραση της αγοράς μέχρι τις 1.379 μονάδες. Εκείνο όμως που κρατούν οι αναλυτές είναι ότι η αγορά κινείται πια σε αρνητικό πρόσημο από την αρχή του χρόνου. Καταλύτες για αλλαγή κλίματος δεν υπάρχουν και οι ξένοι επενδυτές περιμένουν να δουν που και πότε θα «κάτσει η σκόνη» ως προς τα αποτελέσματα των Ευρωπαϊκών stress tests που αφορούν τις Ελληνικές τράπεζες.

 

Ούτε οι ξένοι οίκοι αποκλείουν το σενάριο νέων αυξήσεων κεφαλαίου στις τράπεζες. Και για να το διαπιστώνει αυτό η BofA Merrill Lynch, σημαίνει ότι το «μήνυμα» της επιφυλακτικότητας απέναντι στη χώρα μας και την αγορά της έχει περάσει σε όλα τα ξένα desks. Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα προβούν στην έκδοση νέων μετοχών, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας τη φράση "Ήρθε η ώρα για μία παύση στην ελληνική αγορά", δίνει το στίγμα για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, προχωρά σε υποβάθμιση της σύστασης της αλλά και των τιμών στόχων για τις τραπεζικές μετοχές.

 

Εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ, η τελευταία έκθεση της αμερικανικής τράπεζα σημειώνει ότι η  απόδοση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις προσδοκίες για τα αποτελέσματα των stress tests τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο ξένος Τύπος. Η Γερμανική Handelsblatt έγραφε χθες ότι τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Γι' αυτό, σημειώνει, γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

 

Το συμπέρασμα της εφημερίδας είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που μόλις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.

 

Το μήνυμα ότι οι ξένοι μπορούν να περιμένουν για να αγοράσουν σε νέες χαμηλότερες τιμές, εφόσον υπάρξουν αυξήσεις κεφαλαίου, το έχουν πάρει και όπως όλα δείχνουν τηρούν στάση αναμονής.

 

Ως προς το υπόλοιπο ταμπλό, μια σειρά από μετοχές του 25άρη βρίσκονται στα πρόθυρα νέων χαμηλών έτους, με αποκορύφωμα τη μετοχή του ΟΤΕ χθες, που έχασε τα 10 ευρώ.

 

Πολύ κοντά σε χαμηλά έτους βρίσκεται η Eurobank, σχεδόν όλα τα στασινόχαρτα, η ΕΥΑΘ και η J&P Άβαξ. Ίδια ρότα φαίνεται να ακολουθεί η Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και Jumbo που την χωρίζει μόλις ένα ευρώ από τα χαμηλά έτους.

.

 

Πολύ κοντά σε χαμηλά έτους βρίσκεται η Eurobank, σχεδόν όλα τα στασινόχαρτα, η ΕΥΑΘ και η J&P Άβαξ. Ίδια ρότα φαίνεται να ακολουθεί η Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΛΠΕ και Jumbo που την χωρίζει μόλις ένα ευρώ από τα χαμηλά έτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.